'Destmal-i Şerif' Bursa Kent Müzesi'nde

Bosna Hersek Sancak beylerinden Haydar Çengiç’e, 2. Abdülhamit tarafından Hırka-i Saadet ziyareti sırasında verilen ‘Destmal-i Şerif’ adlı nadide eser, Ramazan ayı süresince Bursa Kent Müzesi’nde izlenime sunuldu.Bursa Büyükşehir Belediyesi...

Google Haberlere Abone ol
'Destmal-i Şerif' Bursa Kent Müzesi'nde

Bosna Hersek Sancak beylerinden Haydar Çengiç’e, 2. Abdülhamit tarafından Hırka-i Saadet ziyareti sırasında verilen ‘Destmal-i Şerif’ adlı nadide eser, Ramazan ayı süresince Bursa Kent Müzesi’nde izlenime sunuldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, nadide eserle ilgili bilgi verdi. Erdönmez, Destmal-i Şerif’i, ‘Bosna’dan Bursa’ya Çengiç Beyleri’ adlı serginin açılmasına vesile olan Leyla İlova’nın Ramazan ayında Bursa Kent Müzesi’ne bağışladığını söyledi.

Bursa Kent Müzesi’nin, Bursa’nın ve Türk kültürünün tarihine ışık tutan eserlere sahip olduğunu hatırlatan Erdönmez, "Çengiç Beyleri sergisinin hazırlığı sırasında parçalar arasında bir barutluk vardı. Bu barutluğu temizlerken içinden bir bez parçası çıktı. Üzerinde Osmanlıca yazıların olduğu bir parçaydı. Bunun ne olduğunu araştırdık ve bir bölümü de Topkapı Sarayı’nda çıkan Destmal-i Şerif olduğunu öğrendik." diye konuştu. ‘Destmal-i Şerif’in Ramazan ayı boyunca Bursa Kent Müzesi’nde sergileneceğini belirten Erdönmez, tarihe tutkun olan Bursalıları da bu özel parçayı izlemeye davet etti.

DESTMAL-İ ŞERİF NEDİR?

Destmal, kelime olarak el-bezi, mendil manasına gelmekte. Halifelik zamanında Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirilen Hırka-i Saadet ziyaretlerinde padişah tarafından Hırka-i Saadet üzerine bir tülbent konulur, ziyaret eden kişi hırkayı tülbent üzerinden öptükten sonra tülbent kendisine hediye edilirdi. Ziyaretçi, bu tülbendi ömrü boyunca mukaddes bir hatıra olarak saklar, vefatından sonra tabutunun ya da kefeninin üzerine örtülmesini vasiyet ederdi. Sarayda hususi surette hazırlanan bu tülbentlere destmal adı verilirdi. Bursa Kent Müzesi’ne yaptığı bağışlarla ‘Bosna’dan Bursa’ya Çengiç Beyleri’ adlı serginin açılmasına vesile olan Leyla İlova tarafından bağışlanan ‘Destmal-i Şerif’ de Ramazan ayı boyunca Kent Müzesi’nde görülebilir. CİHAN

Yorumlar