CNR Kitap Fuarı'nda Suriyeli çocuklara hediye

CNR Kitap Fuarı'nda Arapça Yayınlar Özel Bölümü'nü ziyaret eden Suriyeli çocuklara, istedikleri kitabı alabilmeleri için 10 lira harçlık veriliyor

Google Haberlere Abone ol
CNR Kitap Fuarı'nda Suriyeli çocuklara hediye

Üçüncü CNR Kitap Fuarı'nda yer alan Arapça Yayınlar Özel Bölümü'nü ziyaret eden Suriyeli çocuklara, istedikleri kitabı alabilmeleri için 20 lira harçlık veriliyor.

CNR Holding ve Basın Yayın Birliği'nin iş birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliğinin (TBYM) desteğiyle 4 Mart'ta "Engelsiz bir dünya" temasıyla okurla buluşan Kitap Fuarı, CNR EXPO Yeşilköy'de devam ediyor.

Fuarda Suriyeli çocukların kitap almalarını sağlayan projenin fikir sahibi gönüllü Hatice Durmuş, yaptığı açıklamada, projeyi fuar ziyareti sırasında düşündüğünü belirtti.

Arapça Yayınlar Özel Bölümü'nü "kültürel olarak büyük bir hizmet" olarak nitelendiren Durmuş, Suriyeli çocuklarla ilgili Deva Vakfı ile yaptığı çalışmalara değindi. Suriyeli çocukların fuara taşınması fikrini paylaştığı Türkiye Basım Yayın Meslek Birliğinin hemen harekete geçerek, iki gün içerisinde organizasyonun bütün ihtiyaçlarını sağladığını anlatan Durmuş, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ile İETT'nin yanı sıra hayırseverlerin ve yayın kuruluşlarının da projeye destek olduğunu ifade etti.

Durmuş, "Suriyeli çocukları buraya getirmek yeterli değil. Servisler onları fuara taşıyor. Tek eksik ceplerindeki harçlık. Vakıfların ve yayın kuruluşlarının bağışlarıyla alışveriş kuponları hazırlandı. Her çocuğa 20 liralık kuponlar veriliyor. Kitaplar bedava da verilebilirdi ama kendileri seçerek kitap almanın hazzını yaşasınlar istedik" diye konuştu.

Arapça Yayınlar Özel Bölümü'ne şu ana kadar 1500'e yakın Suriyeli çocuğun geldiğini dile getiren Durmuş, organizasyona destek verenlere teşekkür etti.

ÇOCUKLAR KUPONU EVE GÖTÜRMEK İSTEDİ

Organizasyonu yürüten TBYM Genel Sekreteri Melahat Boran da Suriyeli çocukların fuara ilk geldiklerinde tedirgin göründüklerini aktararak, "Hepsi öğretmenlerinin gözlerinin içine bakıyor. Hatta şöyle bir şey yaşadık bir grupta, çok etkileyiciydi. Suriyeli küçücük bir çocuk, bizim verdiğimiz kuponları öğretmenine göstererek, 'Bu para yerine geçiyorsa bunu eve götürmek istiyorum, evde bu paraya ihtiyacımız var' dedi. Kitap kuponunu evine götürmek istedi" ifadelerini kullandı.

Boran, gruplar halinde fuara gelen çocukların kuponlarla kitap aldıklarında çok mutlu olduğunu paylaşarak, şunları dile getirdi:

"Organizasyona bağışlar oldu ve her çocuğa 5'er liralık dört kupon verdik. Öğretmenlerine de kuponlar veriyoruz. Hep birlikte stantlarda istedikleri kitapları aldılar, keyifli zaman geçiriyorlar. Masaldan dini kitaplara her stanttan alışveriş yapıyorlar. Bu arada şunu gördük ki; o kadar kalabalık gruplar halinde gelen küçücük Suriyeli çocuklar hiç taşkınlık çıkarmıyor. Çok sakinler, sıra bozma, şımarıklık gibi şeyler yapmıyorlar. Savaştan çıktıkları ve tedirgin olduklarını gözlemliyoruz. Çocuklar çok da dürüst. Kendisine 5 kupon verilen bir çocuk 'Bu bana fazla verildi' diyerek, birini iade etti."

KÜTÜPHANELERE ARAPÇA KİTAPLAR

Boran, organizasyonun başka bir projeye de vesile olduğunu ifade ederek, şu bilgiyi verdi:

"TÜRGEV Mütevelli Üyesi Melike Günyüz'ün fikri ve TBYM Başkanı Alparslan Durmuş'un Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçmesi üzerine yeni bir proje hayata geçireceğiz. Bakanlığımız Arapça kitaplardan satın alarak İstanbul'daki kütüphanelere dağıtacak ve Suriyeli çocukların rehabilitasyonu, kütüphanelere gittiklerinde kendi dillerinden kitap okumaları için zemin hazırlanacak. Bu çalışmayı da çok önemsiyoruz ve mutluyuz."

CNR Kitap Fuarı, yarın sona erecek.

Yorumlar