Bursa'da mahallelerin tarihi kitap oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mahallelerin değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hazırladığı ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ serisinin Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle’yi ele alan üçüncü kitabı, Bursa belgeliğindeki yerini al.

Google Haberlere Abone ol
Bursa'da mahallelerin tarihi kitap oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mahallelerin değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hazırladığı ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ serisinin Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle’yi ele alan üçüncü kitabı, Bursa belgeliğindeki yerini aldı.

Tarihi mahallelere yönelik bugün kadar hazırlanan 12’nci eser olan Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle Kitabı, Mahfel’de düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gelecek kuşaklara bırakılacak güzel bir eseri daha Bursa’ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tarihi Mahalleler Kitabı’nın herkesin kütüphanesinde bulundurmak isteyeceği güzel bir hazine olduğunu kaydeden Başkan Altepe, kitabın aynı zamanda Bursa Araştırmaları Merkezi, mahalle halkı, muhtarlar ve akademisyenlerin katıldığı önemli bir ortak çalışma ürünü olduğunu vurguladı. Bu kitap ile 5 yıl içinde kent kültürüne yönelik hazırlanan eser sayısının 82’ye ulaştığını dile getiren Başkan Altepe, "Belediye başkanlığım döneminde 10 yıl içinde Bursa’ya kazandırdığımı eser sayısı 155’i buldu. Mahalleler üzerine çıkardığımız 12’nci eserle birlikte ele aldığımız mahalle sayısı da 30’a ulaştı. Bu çalışmalarımızla artık, kent kültürü dendiğinde akla ilk olarak Bursa geliyor. UNESCO bizim yaptığımız kent kültürü çalışmalarını örnek aldı ve başlattı. Sultanların kurduğu semtlerden oluşan Bursa’mızın her sokağına bir kitap yazmak mümkün." dedi.

Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle Kitabı için de 60’tan fazla ev ziyareti yapıldığını, adetlerin, komşuluk ilişkilerinin kayıt altına alındığını ifade eden Başkan Altepe, "Mahallenin geçmişi tekrar yaşandı ve kayıt altına alındı. Mahallelerin kültürel ve iktisadi gelişimi incelendi. Tarihi yapı ve kişilerin kimliklerine ışık tutuldu. Bu çalışmalara katkı veren herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Araştırmaları ile eserin hazırlanmasına katkı veren Prof.Dr. Adem Apak, medeniyetlerin ancak şehirler üzerine kurulabileceğini, bozkırda, çölde medeniyet kurulamayacağını vurguladı. Şehirlerin, insanların bir arada yaşadıkları, birbirlerine tahammül ettikleri mekanlar olduğunu dile getiren Prof.Dr. Apak, şunları kaydetti: "Bursa bu anlamda hem İslam tarihinin hem İslam medeniyetinin örnek şehirlerden ve modern dönemin de örnek şehirlerinden bir tanesidir. Bu, bizler için de büyük bir sorumluluk ve mesuliyettir. Ancak vizyon sahibi yöneticiler böyle bir şehre kalıcı eserler bırakabilirler. Her adımda bir tarih izi görüyorsunuz. Biz öğrencilerimize diyoruz ki ‘Bursa´da bütün otobüs durakları tarihi hatırlatır’. Timurtaş Paşa bir otobüs durağıdır ama Timurtaş kimdir? Bunları öğrenmek Bursa’ya gelen herkesin üzerine bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun en büyüğü bu şehri yönetenler üzerinedir. Onlardan sonraki sorumluluk da bizim gibi hocalarındır."

Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin 10 yıl önce Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın ilk yılında bu mahalle projesini başlattığını hatırlatarak, "Hisar mahallelerinin ele alınıp, kitaba işlenmesinin ardından bu proje büyük ilgi gördü. UNESCO temsilcileri, Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı bunu örnek proje olarak gördü ve Türkiye’nin başka yerlerinde de uygulanmaya başladı" diye konuştu. Prof.Dr. Mustafa Kara ise dününü bilmeyenlerin yarını kuramayacaklarını, kursalar da sürekliliğin sağlanamayacağını belirterek, "Bugün Umurbey’i, Çobanbey’i, Mollaarap’ı anıyoruz. Aslında kendimizi anıyoruz, kendimizi tanıyoruz. Çünkü biz onlarla birlikteyiz. Hala yüz yıllardır onların yaptığı camilerde namaz kılıyoruz. Onların yapılarında eğitimimizi sürdürüyoruz. Bu şahsiyetleri nasıl unutabiliriz." dedi. CİHAN

Yorumlar