Bursa Tekstil Sanayi Müzesi Avrupa'nın en iyileri arasına girdi

Türkiye’nin ilk ‘tekstil sanayi’ müzesi olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Avrupa’nın en iyi müzeleri arasına girdi. Yılda 60 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Bursa Tekstil Sanayi Müzesi, dünyanın, müzecilik alanındaki en prestijli...

Google Haberlere Abone ol
Bursa Tekstil Sanayi Müzesi Avrupa'nın en iyileri arasına girdi

Türkiye’nin ilk ‘tekstil sanayi’ müzesi olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Avrupa’nın en iyi müzeleri arasına girdi. Yılda 60 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Bursa Tekstil Sanayi Müzesi, dünyanın, müzecilik alanındaki en prestijli ödüllerinden biri olan Micheletti yarışmasında Avrupa’nın en iyi 9 müzesi arasında gösterildi.

Avrupa Müze Akademisi (EMA) tarafından her yıl gerçekleştirilen ve müzecilik alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Micheletti ödül töreni ve sempozyumu, İskoçya’nın tarihi kenti Glasgov’da gerçekleştirildi. Törene Bursa Büyükşehir Belediyesi adına, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aziz Elbas ve Başkan Kültür Sanat Danışmanı ve EMA Türkiye Temsilcisi Ahmet Erdönmez katıldı. Törenin açılışında konuşan EMA Başkanı Massimo Negri, Micheletti ödül töreninin 2013 yılında Bursa’da gerçekleştirildiğini hatırlattı. Negri, "Hem organizasyon kabiliyeti hem de misafirperverlik bakımından Avrupalı temsilciler adına Bursa’ya özel olarak teşekkür ediyorum. Beklediğimizin ötesinde güzel bir organizasyon gerçekleştirdik. Başka kentlere de örnek olmasını diliyorum." dedi.

"20 Yüzyılın Mirasını 21. Yüzyıl Müze Ziyaretçisine Aktarma" teması üzerine gerçekleştirilen sempozyuma katılan Avrupa müzecilik uzmanları, 21. yüzyılda müzecilik nasıl olmalı, müzecilikte yeni gelişmeler, ekonomik kriz ve müzeler, dijital sistemlerin müzecilikte kullanımı, müzelerin iyi işletilmesi ve yerel yönetimlerin müzeciliğe bakışı konularında sunumlar yaptılar. Sempozyumun ardından Avrupa Müze Akademisi’nin (EMA) yönetim kurulu toplantısı da yapıldı. Toplantıya, EMA Türkiye Temsilcisi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez de katıldı. EMA yönetimi, 2015 yılındaki sempozyum ve ödül töreninin; İtalya, Makedonya veya Yunanistan’da yapılmasını kararlaştırdı.

Ardından yarışma değerlendirmesine geçildi. Avrupa genelinden yarışmaya katılan 30’u aşkın müzeye ilişkin veriler son kez ele alındı. Yarışma Seçici Kurulu, katılan müzeler arasından Avrupa’nın en iyi 9 müzesini belirledi. Ardından da, dünyanın en prestijli ödüllerinden olan Micheletti ve DASA ödüllerini belirlemek üzere bu müzelere ilişkin sunumlar katılımcılara sunuldu. Avrupa’nın en iyi 9 müzesi arasına seçilen Bursa Tekstil Sanayi Müzesi’ne ilişkin sunumu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Sanat Danışmanı ve Avrupa Müze Akademisi Türkiye Temsilcisi Ahmet Erdönmez yaptı. Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve açılışı da bizzat Atatürk tarafından yapılan tarihi Merinos Fabrikasının sosyal ve ekonomik yönlerini anlatan Erdönmez, kent ve ülke için bu denli önemli bir yapının endüstri mirası olarak yeniden dizayn edildiğini ve müze olarak yaşatıldığını söyledi. Erdönmez ayrıca, Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin sadece Bursa ve Türkiye’nin değil, Avrupa’da endüstriyel mirasın korunmasına önemli bir katkı olduğunu söyledi.

Avrupa’nın en iyi 9 müzesi olarak gösterilen; Hollanda’dan Museum Boerhaave ve Museum Voor Jutters, Romanya’dan National Museum of Naturaly History, İtalya’dan Museo Delle Scienze, Almanya’dan Haus Der Berge, Zieleipark Mildenburg, FC Bayern Erlebniswelt ve Museum Bayerisches Vogtland, Çek Cumhuriyeti’nden National Techinal, Türkiye’den Bursa Tekstil Sanayi Müzesi, Norveç’ten National Petroleum, İspanya’dan Cal Trepat Museu, Belçika’dan Kazerne Dossin, Lüksemburg’dan The Bitter Years ve The Family of Man adına yapılan sunumların tamamlanmasının ardından jüri kararını açıkladı. Buna göre, Micheletti ödülü İtalya Bilim Müzesi’nin olurken, DASA ödülü ise Norveç’ten Ulusal Petrol Müzesi’ne gitti.

Törenin ardından, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aziz Elbas, törenin yapıldığı ve 2013 yılında Avrupa’nın en iyi müzesi seçilen Riverside Müzesi Müdürü Lawrence Fitzgerald’a hediye takdim etti. Törene katılan Lüksemburg Prensesi Sibilla da geçen yıl gerçekleşen Bursa ziyaretini hatırlattı ve tekrar gelmek istediğini belirtti. CİHAN

Yorumlar