Baksı Müzesi 'Avrupa’da Yılın Müzesi' ödülünü aldı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2014 yılı En İyi Müze ödülünü “Baksı Müzesi”ne verdi.

Google Haberlere Abone ol
Baksı Müzesi 'Avrupa’da Yılın Müzesi' ödülünü aldı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2014 yılı En İyi Müze ödülünü “Baksı Müzesi”ne verdi. Bayburt’un bayraktar koyunda Çoruh nehrine bakan bir vadiye kurulu müze, Strasbourg Rohan Sarayı'nda düzenlenen törenle ödülü teslim aldı. Yarışmanın sembolü olan Joan Miro'nun bronz heykelciği 1 yıl boyunca Bayburt'ta sergilenecek.

Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, törende yaptığı konuşmada, "Bölgeye kültür turizminin artacağını düşünüyorum, bu salonda görüştüğümüz yerli yabancı herkes oraya gelmek istiyor. Aslında biz bunun ötesinde bir üretim yapıyoruz, yetenekli çocukların önünü açmak istiyoruz. Müzemiz sadece seyirlik bir müze değil insanların hayatıyla ilgili. Ödülü aynı zamanda bizim dünya standartlarında olduğumuzu göstermesi bakımından önemli buluyorum. Bu hem yurtiçi hem de dünya kamuoyu adına önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise "Anadolu’nun en küçük illerinden ve en ücra köşelerinden birisinde Bayburt’un köyünden bir müzenin Avrupa çapında bir ödül alması bizi gururlandırdı." dedi.

SADECE BİR MÜZE DEĞİL

Yeni adıyla Bayraktar eski adıyla Baksı köyüne ödülü getiren, Baksı müzesini aslında müzeden öte fonksiyonlarının olması.

Bin 500 metrekare sergileme salonu, konferans salonu, atölye, kütüphane ve 30 kişilik konukevinin bulunduğu toplam 30 bin metrekarelik alandan oluşan Baksı Müzesi, sürekli üretime yönlendiren, özellikle kadınları ve gençleri ekonomik hayatın içine çekmeye yönelik dokuma ve seramik atölyelerinin varlığı ile Türkiye’nin en fazla göç veren iline ekonomik anlamda katkı sağlıyor. Müzenin yanı başında inşa edilen atölyeler müzenin tamamlayıcı birer unsuru olma niteliği taşıyor. CİHAN

Yorumlar