Azerbaycanlı yönetmen İsmailov vefat etti

- Yönetmen, senarist, tiyatrocu Prof. Dr. Tevfik İsmailov'un cenazesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toprağa verildi

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycanlı yönetmen İsmailov vefat etti

Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu Prof. Dr. Tevfik İsmailov (77) hayatını kaybetti.  Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de hayatını kaybeden Prof. Dr. Tevfik İsmailov, 1994 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmıştı. İsmailov, Türkiye'de yaşadığı dönemde Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi ünlü sinemacılarla ortak çalışmalara imza atmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nca 1995 yılında kurulan Gösteri Sanatları Merkezi'nde de sinemacılık dersleri vermesiyle bilinen İsmailov'un cenazesi, Bakü'de toprağa verildi.

TEVFİK İSMAİLOV KİMDİR ?

Tevfik İsmailov, 1939 yılında Bakü’de doğdu. 1962’de Devlet Tiyatro Enstitüsü Oyunculuk Bölümünden mezun oldu. Eğitimi sırasında Genç Seyirciler Tiyatrosu’nda oyuncu olarak çalıştı. Daha sonra aynı okulun Tiyatro Yönetmenliği Bölümünü bitirdi. Lisansüstü eğitimini Moskova Devlet Sinema Enstitüsü Yönetmenlik ve Senaryo Yazarlığı bölümünde tamamladı.

Uzun yıllar yönetmen olarak çalıştığı “Azerbaycanfilm” sinema stüdyosunda pek çok konulu ve belgesel film yönetti. Ulusal değerleri işleyen “Kiraz Ağacı”, “Bizim Mahallenin Delikanlıları”, “Şarkı Söylüyor Müslüm Magomayev”, “Volkana Doğru”, “Ben Şarkı Besteliyorum”, “Azaplı Yollar”, “Müzik Öğretmeni”, “Yaz Günlerinin Hazan Yaprakları” ve “Süreyya” yönetmenliğini üstlendiği filmlerden bazılarıdır. Filmleriyle Azerbaycan sinemasını festivallerde temsil etti ve birçok ödül aldı. Akademik alanda da çalışmalar yapan İsmailov, Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve profesör olarak görev yaptı. Sinema-TV Yönetmenliği Kürsüsünün kurulmasına öncülük etti ve kürsü başkanlığına getirildi.

İsmailov, 1994 yılında Türkiye'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

2007 yılından itibaren Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Tevfik İsmailov’un tiyatro oyunlarını ve çocuklar için yazdığı öyküleri içeren kitapları ile birçok film senaryosu bulunuyor.

Yorumlar