Aşık Veysel ölüm yıldönümünde anılıyor

Sivas Valisi Alim Barut, dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 43. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
Aşık Veysel ölüm yıldönümünde anılıyor

Sivas Valisi Alim Barut, dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 43. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Barut, mesajında, Aşık Veysel'in küçüklüğünde başına gelen acı hayat tecrübelerine rağmen yüreğinden umudu, sevgiyi, hoşgörüyü eksik etmediğini belirtti.

"Dizelerinde sevgiyi kardeşliği, doğayı, ölümü, eşsiz bir üslupla betimlemiştir"

Büyük halk ozanının sazıyla tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verdiğini vurgulayan Barut, şunları kaydetti:

"Halk şiirine kazandırdıklarıyla halk kültürünün zenginleşmesini sağlayan ünlü ozan, tarihimize yaptığı tanıklığı dizelerine yansıtarak, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve bu günlere gelişimizi şiirlerine yansıtmıştır. Bir vatanın nasıl işgalden kurtarıldığını, Anadolu insanının hangi şartlarda mücadele ederek tek yumruk olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni hangi şartlarda kurduğunu şiirleriyle anlatan Aşık Veysel Şatıroğlu, vatan sevgisini her zaman yüreğinde hissetmiş, ardından bıraktığı eserleri ile de gençlerimize bu duygularını aktarmıştır."

Barut, Aşık Veysel'in her şiirinde insan sevgisine değindiğini ve böylece toplumda birlik ve beraberlik duygularının gelişmesi katkı sağladığını aktararak, "Halk ozanı olmasının yanı sıra topluma ışık tutan aydın kimliği ile de ön plana çıkan Aşık Veysel, dizelerinde sevgiyi kardeşliği, doğayı, ölümü, eşsiz bir üslupla betimlemiştir. Toprak dostu, doğa aşığı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun birlik ve beraberlik sembolü eserleriyle insanların kalbinde sevgi ve barış tohumları ekmeye devam edeceğine inanarak, ölümünün 43. yıl dönümünde büyük ozanı saygıyla anıyorum. Eserlerinin tüm insanlığın kalbinde sevgi ve barış izleri bırakacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

AKRABALARI AŞIK VEYSEL'İ ANLATTI

Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde yaşayan akrabası ve komşuları, birleştirici yönü, yapıcı kişiliği, sadeliği, mütevaziliği, titizliği ve sazına olan bağlılığıyla hatırladıkları ozanı sevgiyle ve rahmetle yad ediyor. 

Sivrialan köyünde yaşayan Veysel'in akrabası Mustafa Çam (57) ile komşuları İbrahim (65) ve Rıza Özer (65), ozanın ölümünün 43'üncü yılı öncesi halk ozanı Veysel'i anlattı.

GÖNÜL GÖZÜYLE GÖRÜRDÜ

Köy muhtarı Mustafa Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Mart 1973'te vefat eden Aşık Veysel'in akrabası olduğunu söyledi.

Onu en çok bakkalın önünde sandalyedeki görüntüsüyle hatırladığını anlatan Çam, "Orada bir sandalyesi vardı. Oturup pipo içtiğini biliyorum. O görüntüsü hep gözümün önündedir." dedi.

Çam, çocukluğunda tanıdığı Aşık Veysel'in bu kadar değerli olacağını hiç düşünmediğini belirterek "Köyümüz eskiden sürekli çamurdu ve Veysel ayakkabısına çamur değdirmeden bakkala gelen tek kişiydi. Bu durum dikkatimi çok çekerdi. Gözleri görmüyordu ama gönül gözüyle dünyayı gören bir insandı." diye konuştu.

SAZINI ÖPMEDEN YERE KOYMAZDI

Veysel ile kapı komşusu olan İbrahim Özer de 8 yaşından beri Aşık Veysel'i tanıdığını söyledi. 

Özer, Veysel'in her zaman yardımlaşmayı öğütlediğinden bahsederek şunları aktardı:

"Ben çok güzel çarık tamir ettiğini hatırlıyorum. Herkes hayret ederdi. Sazına teli kendi takardı ve çaldıktan sonra da sazını öpmeden yere koymazdı. Sazı çaldıktan sonra öper, kenara koyar ve dinlenirdi. Sazına kendi eliyle cila yapardı. Sazının düzenini kendisi verirdi. Bastonuyla gezerdi ama aşina olduğu yerlerde de bastonunu koltuğunun altına alır ve bir sigara yakardı. Çocuklarını çok severdi, en çok Ahmet Şatıroğlu ile vakit geçirirdi. Veysel çok da temiz giyinirdi. Yere bile çok dikkatli basardı. Biz küçüktük, büyüklerimize saygı göstermemizi, onlar geldiğinde ayağa kalkmamızı öğütlerdi. Onu da dinlerdik. Öldüğü haberini de askerde televizyondan öğrendim. Çok üzüldüm."

Yorumlar