Amatör şair ve şiir seslendirenler ‘ŞairTürk’ ile profesyonelleşti

Birkaç şiir severin girişimi ile 2,5 yıl önce hayata geçen, şairlerin ve seslendirenlerin buluşma noktası olan internet sitesi ‘ŞairTürk’e ilgi her geçen gün artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Amatör şair ve şiir seslendirenler ‘ŞairTürk’ ile profesyonelleşti

Birkaç şiir severin girişimi ile 2,5 yıl önce hayata geçen, şairlerin ve seslendirenlerin buluşma noktası olan internet sitesi ‘ŞairTürk’e ilgi her geçen gün artıyor.

Türkiye ve dünyanın farklı yerlerindeki şiir sevdalıları, internet sitesi sayesinde yazdıkları şiirleri sesli ve yazılı olarak şiir severlerle paylaşma fırsatı buluyor. ŞairTürk'de ki şairler işi ilerletip radyo tiyatrosu bile yazmaya başladı.

A Sanat Akademisi kurucusu Ümit Çakıcı, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, önce radyo olarak düşündükleri projenin ŞairTürk’ün şairlerin ürünlerini toparlayan ve seslendirmelerini barındıran bir internet sitesi haline geldiğini söyledi. “İlk etapta 3-5 kişiyle başlayan şiir seslendirme macerası sonrasında yüzlerce kişinin bu işe gönül vermesiyle devam etti. Seslendirme macerası radyoyla birlikte hızla yayıldı. Son iki buçuk yıldır bu siteye dönüştü. Artık sitemizde yüzlerce şiir severimiz var. Herkes belli tekniklerle o teknikleri kullanarak şiirleri seslendiriyorlar. Ve siteye ekleyip orada paylaşıyorlar.” dedi.

ÜNLÜ ŞAİRLERİN ŞİİRLERİNİ SESLENDİRİYORLAR

ŞairTürk’ün şairleri, görüntülenme ekranı ve seslendirenler olarak 3 sütundan oluştuğuna işaret eden Çakıcı sözlerini, “Sitemizdeki şiirleri seslendirenler tarafından izin alınmaksızın site içinde seslendirilip şiir severlerin beğenisine sunuluyor. Arkadaşlar enteresan projeler gerçekleşti. En başta yaşayan şairlerin şiirlerini seslendirdiler. Bunlar toplumun her kesiminden ev kadını, iş kadını, öğretmen, öğrenci, iş adamı emekli herkes var şiir seslendiriyor. İlk yaşayan şairlere teşekkür projesini Ataol Behramoğlu ile yapmıştık. Onun 35 şiirini Türkiye'nin değişik yerlerinden arkadaşlarımız belli tekniklerle seslendirdi. 35 tane Ataol Behramoğlu şiirini neredeyse stüdyo şiirine yakın değerde kaliteli olarak, teslim ettik. Tabi Behramoğlu buna çok sevindi. Rahmetli Abdürrahim Karakoç’a da böyle bir sürpriz yaptık. Ama maalesef ölüm döşeğinde dinleyebildi; arkadaşlarımızın seslendirmelerini. Ardından Bahattin Karakoç’a yaptık. Bahattin Karakoç’un yaklaşık 33 şiirini arkadaşlarız seslendirdiler. Seslendirilen şiirler şaire hediye edildi. Bahattin bey sürekli onu yanında taşıyor. Sonrasında Cemal Safiye'ye de yaptık. Bu şekilde yaşayan şairleri onura etmiş olduk.” şeklinde konuştu.

Çakıcı, yapılan bu faaliyetlerin de yetmediğini, sonrasında sitelerinde yar alan şairlerin şiirlerinden bir kitap çıkardıklarını da aktarıp, "Bu kitapta bulunan bütün şiirler sesli, karekod yöntemini kullandık. Yine seslendiren arkadaşlarımız toplumun farklı kesimlerinden öğrenci, ev kadını, iş kadını gibi farlı türden insanlar.” ifadelerini kullandı.

AMATÖR ŞAİRLERDEN RADYO TİYATROSU

A Sanat Akademisi kurucusu Ümit Çakıcı, şiir yazan amatör şairlerin sadece şiir yazmakla kalmadıklarına, tiyatro yazmaya da başladıklarını söyledi. Amatör şairlerin yazdıkları tiyatroyu seslendiren dostları olduğu gibi, bunları radyo tiyatrosu şekline de dönüştürdüklerini belirten Çakıcı, radyo tiyatrosunun yapılış şeklinin daha farklı olduğunu kaydetti. Çakıcı, “Mersin’den bir arkadaşımız senaryo yazıyor, senaryoda oynayan 13 kişi her biri farklı illerde senaryoyu o arkadaşlarımıza gönderiyoruz. Arkadaşlarımız kendi bölümlerini okuyorlar. Birbirlerini tanımayan farklı illerdeki bu insanlar, tiyatroda oynuyor. Bunlar bir merkeze gönderiliyor. Merkezde montajı yapılıyor. Ve bu radyo tiyatrosu ortaya çıkıyor.” bilgisini aktardı. CİHAN

Yorumlar