"Ahıskalı Türkler" belgeseli galası yapıldı

Yaşadığı yerden sürgün edilen Ahıskalı Türkler'in yaşantısını konu alan belgeselin Türkiye galası yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
"Ahıskalı Türkler" belgeseli galası yapıldı

Yapımcılığını Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) üstlendiği "Ahıskalı Türkler" belgeselinin Türkiye galası, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında yapıldı.

Galada konuşan Bülbül, Türkiye'nin binlerce Ahıskalıya vatandaşlık verdiğini aktararak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da girişimiyle 600 Ahıska Türkü'nün Türkiye'ye yerleştirildiğini söyledi.

Başkanlık olarak Ahıskalıları desteklediklerini söyleyen Bülbül, şöyle konuştu:

"Dünyada bir mağduriyet sıralaması yapılsa herhalde dünyanın en mağdur milletlerinden birisiyiz ama bir o kadar da en yüce gönüllü milletlerinden birisiyiz çünkü kendi mağduriyetlerinin hesabını yapmayan bir milletiz. Kendi mağduriyetleri üzerine nefret ve ötekileştirme yapmayan bir milletiz. Gerek Kırım'da gerek Ahıska'da gerekse Çanakkale'de yaşananları gelecek nesillere anlatmamız gerekir ki böylece çoçuklarımız kimliklerini unutmasınlar."

ABD'de de Ahıskalıların yaşadığına işaret eden Bülbül, "Yüzyıllarca Ahıska Türkleri, Rusya'nın tahakkümünde kendi kimliklerini korudu, umarım ABD'de de kendi kimliklerini korurlar ve gelecek nesillere aktarırlar" diye konuştu.

Bülbül, Ankara'daki terör saldırısının mağdurları için de taziyelerini sunarak "Teröre verilecek en güzel cevap, hayatını akışına bırakıp yaşamaya devam etmektir'" dedi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı da Ankara'daki terör saldırısını lanetleyerek "Terör, Türkiye'nin kutlu yürüyüş gündemini asla değiştiremeyecektir. Türkiye, kutlu yürüyüşle yüksek ideallere ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Balcı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin bir Türk dünyası üniversitesi olduğunu vurgulayarak üniversitenin görevinin Kırgızistan ve Türk dünyasıyla Türkiye'nin gönül bağlarını güçlendirmek, işbirliklerini kuvvetlendirmek ve ortak bir karede birlik ve yürüyüşlerini sağlayan yeni bir aydınlık nesil yetiştirmek olduğunu belirtti.

Galaya Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov'un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmaların ardından "Ahıskalı Türkler" belgeseli, gösterime sunuldu.

Belgesel, 1921 Moskova ve Kars antlaşmalarıyla Sovyetler Birliği'nin sınırları içinde kalan Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Ahıska şehri ve bölgesinde yaşayan 86 bin Türk'ün, 14 Kasım 1944 gece yarısı Josef Stalin'in emriyle yük vagonlarıyla Orta Asya'ya sürgüne gönderilmesini konu alıyor.

"Ahıskalı Türkler" belgeselinde, Kırgızistan'ın Bişkek şehrinde yaşayan Ahıskalı Türklerden 89 yaşındaki Mert Ali Aliyev'in 19 yaşındayken sürüldüğü Ahıska'yı ve köyünü sürgünden 70 yıl sonra 2014'te ilk defa görmeye gitmesi anlatılıyor.

 

Yorumlar