Zincirlikuyu Camisi yeniden gün ışığına çıkacak

Edirne'de sadece minaresinin bir kısmı toprak üstünde olan Zincirlikuyu Camisi kazı çalışmaları sonucu yeniden ayağa kaldırılacak

Google Haberlere Abone ol
Zincirlikuyu Camisi yeniden gün ışığına çıkacak
Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne'deki bir "öksüz minareyi" daha camisine kavuşturacak.

Şehirdeki eserlerin önemli bir bölümü varlığını sürdürürken bazıları zaman içerisinde tahrip oldu. Balkan savaşlarına kadar insanlara ibadet mekanı olarak hizmet veren camiler işgal yıllarındaki saldırılar sonucu büyük hasar gördü.

Camilerin gövdesi zaman içerisinde tahrip olup toprak altında kalırken geriye sadece minareleri kaldı. Bunlardan biri de 1916 yılında yıkılan Zincirlikuyu Camisi.

Sadece minaresinin bir kısmı toprak üstünde olan cami yapılan kazı çalışmaları sonucu yeniden ayağa kaldırılacak.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne'nin Osmanlı imparatorluğuna 92 yıl başkentlik yaptığını hatırlatarak kentte çok önemli vakıf eserlerinin olduğunu vurguladı.

Vakıf eserlerinin bir kısmının tahrip olmuş vaziyette olduğunu, bunları da ayağa kaldırmak için çalıştıklarını ifade eden Güneren, Zincirlikuyu Camisinin de bunlardan biri olduğunu söyledi.
Zamanla caminin sadece bir kısmının ayakta kalabildiğini anlatan Güneren, ''Öksüz bir minare, minare ayakta ama maalesef mescit harap olmuş. Bizler vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu durumda olan camilerimizi ihya ediyoruz. Biz burada ilk etapta ciddi bir kazı çalışması başlattık. Fakat yaşanan taşkınlar nedeniyle cami nehir kotunun altında kaldı. Sular çekildikten sonra çalışmaları sürdürebildik. Geçen hafta buradaki kazı çalışmasını tamamladık.'' diye konuştu.
Şehir kotunun yükselmesi nedeniyle caminin 70-80 santim toprak altında olduğunu anlatan Güneren, ilk etapta minarenin yükseltilmesini sağlayarak caminin temel kotlarına ulaşıldığını vurguladı.

Osman Güneren, yakın bir zamanda öksüz bir minareyi camisine kavuşturacaklarını sözlerine ekledi.

Günümüze sadece minaresi ulaşan Hasan Sezai Dergahı ve Kazasker Salih Camisi de Vakıflar Genel Müdürlüğünce aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş, minareler mescidiyle buluşturulmuştu.

 

Yorumlar