Yerebatan Sarnıcı "Cehennem"le beyaz perdeye taşındı

- Dan Brown'un aynı adlı romanından uyarlanan ve başrolünü Tom Hanks'in üstlendiği "Cehennem/Inferno", yurt dışında 13 Ekim, Türkiye'de 14 Ekim'de vizyona girecek - Filmin, Yerebatan Sarnıcı'nda geçen bölümleri, sarnıcın Budapeşte'deki film platosunda birebir yapılan kopyasında çekildi

Google Haberlere Abone ol
Yerebatan Sarnıcı "Cehennem"le beyaz perdeye taşındı

İSTANBUL (AA) - İstanbul'un önemli tarihi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, Dan Brown'un aynı adlı romanından uyarlanan "Cehennem/Inferno" filmi ile dünya sinema severlerinin karşısına çıkacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, "Cehennem" yurt dışında 13 Ekim, Türkiye'de 14 Ekim'de vizyona girecek.

Filmde, Tom Hanks'in canlandırdığı "Robert Langdon" karakterinin aradığı sırrı Yerebatan Sarnıcı'nda bulduğu sahneler yer alıyor. Filmin yüksek aksiyon sahneleri içeren Yerebatan Sarnıcı bölümleri, sarnıcın tarihi dokusuna zarar vermemek için Budapeşte'deki film platosunda birebir kopyası yapılarak çekildi.

Dan Brown'un aynı adlı romanından uyarlanan filmin Yerebatan Sarnıcı'nın ziyaretçi sayısını artırması bekleniyor.

Yıllardır pek çok sinema filmine kapılarını açan Yerebatan Sarnıcı daha önce, yönetmenliğini Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe'un yaptığı ve Çanakkele Savaşı'nı anlatan "Son Umut" ve James Bond serisinden "Skyfall" filmlerinde de yer almıştı.

- Yerebatan Sarnıcı hakkında

İstanbul'un kurulduğu tarihi yarımadada, Sultanahmet'te, Ayasofya'nın hemen karşısında ziyaretçilerini bekleyen Yerebatan Sarnıcı, kentin su ihtiyacını karşılamak için Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 542'te yaptırıldı.

Uzunluğu 140, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan sarnıca, 52 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Sarnıcın içinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor.

Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan ve Roma dönemi heykel sanatının şaheserlerinden kabul edilen iki Medusa başı, sarnıcı ziyaret edenlerin de en çok ilgisini çeken bölümlerinden. Medusa başlarının buraya hangi yapılardan getirildiği ise hala gizemini koruyor.

Dünyanın dört bir yanından, üç imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'a gelen turistler, Yerebatan Sarnıcı ziyaret etmeden ayrılmıyor.

Yorumlar