"Türkiye çeşitli dramlar yaşadı"

- Yazar ve senarist İnanç: - "Türkiye çeşitli dramlar yaşadı. Başörtüsü ile ilgili en sert dönem 28 Şubat sürecindeydi" - "Yalnız Değilsiniz isimli romanım filme çekildiğinde Yeşilçam'daki misyon, filmde oynayacaklara baskı kurdular. Bu da yetmedi sinemalara baskı kurdular. Ambargo uyguladılar"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye çeşitli dramlar yaşadı"

İSTANBUL (AA) - Yazar ve senarist Üstün İnanç, Bakırköy İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin (BAKİMDER) organize ettiği, "Vefa Ziyaretleri" kapsamında Bakırköy İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Cağaloğlu'ndaki Damla Yayınevi'nde gençlerle bir araya gelen İnanç, "Türkiye çeşitli dramlar yaşadı. Bunlardan biri olan başörtüsü sorunuyla ilgili en sert dönem, 28 Şubat sürecindeydi. Biz de o dönem Yalnız Değilsiniz romanını yazarak aslında bize düşmeyen bir şeyi yaptık. Büyük yazarların başörtüsü konusuyla ilgilenmelerini ve sahip çıkmalarını beklemiştim ama bir şey çıkmayınca romanını ve senaryosunu yazdım. İnşallah sizler bir daha o dönemleri yaşamazsınız." dedi.

Başını açmadığı için okuldan atılan çok sayıda öğrencinin ağır travmalar geçirdiğini belirten İnanç, Yalnız Değilsiniz romanının sadece bir başörtüsü meselesi değil, bir dava meselesi olduğunu ve filminin çekilmesiyle de insanların büyük ilgisini çektiğini ifade etti.

Yalnız Değilsiniz romanının 1990'da film yapılma sürecini anlatan İnanç, şöyle konuştu:

"Yalnız Değilsiniz isimli romanımın ,filme çekilme sürecinde Yeşilçam'daki misyon, filmde oynayacaklara baskı kurdular. Bu da yetmedi sinemalara baskı kurdular. Ambargo uyguladılar. O zamanlar sadece filme Metin Serezli destek olmuştu. Sinemalar göstermeyince de ayıplı sinema gösterimi yapan yerler kiralanarak gösterilmek zorunda kalmıştı. Bu meselenin sağcılıkla veya solculukla bir ilgisi yoktu ama bunu anlatamadık onlara."

Fındıkzade'de filmin gösterimine gittiği sırada sinemanın önünde 4 römorku olan traktörle insanların filme geldiğini gördüğünü söyleyen İnanç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu manzarayı görünce çok duygulandığımı ve mutluluktan ağladığımı hatırlıyorum. O dönemleri gençler hatırlamıyor. Gençlerin çok okuması gerekiyor. Her şeyi okumak gerekiyor. Tarihimizi bilmemiz gerekiyor. Dünyanın en çilekeş halkıyız biz. Bizimle uğraşanlar çok ve bizim buna karşı zırh giymemiz gerekiyor."



Yorumlar