Savaşların yıktığı antik kentlerin geleceği Türkiye'de tartışılacak

- Kültür mirasının korunması amacıyla faaliyet gösteren en önemli uluslararası sivil toplum örgütlerinden olan ve Dünya Mirası Listesi'ne giren dosyaları inceleyen ICOMOS, ilk kez Türkiye'de toplanacak - Toplantıda özellikle savaş, deprem ve sel gibi afetler sonrası tahrip olan antik kentlerin yeniden canlandırılması ele alınacak - ICOMOS Türkiye Milli Komite Başkanı Dinçer: - "UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Palmira Antik Kenti başta olmak üzere birçok kentin uğradığı büyük hasar, dünyadaki koruma uzmanlarının ilgisini bu alanlara yöneltti. Konunun seçimi, 'Bu tahribatın iyileştirilmesi nasıl olmalı?' sorusuna odaklanılarak gerçekleşti"

Google Haberlere Abone ol
Savaşların yıktığı antik kentlerin geleceği Türkiye'de tartışılacak

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Kültür mirasının korunması amacıyla faaliyet gösteren en önemli uluslararası sivil toplum örgütlerinden biri olan ve Dünya Mirası Listesi'ne giren dosyaları inceleyen Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyinin (ICOMOS) ilk kez Türkiye'de gerçekleştireceği toplantılarda, özellikle savaş, deprem ve sel gibi afetler sonrası tahrip olan antik kentlerin yeniden yaşama kavuşturulması ele alınacak.

UNESCO Dünya Miras Merkezinin danışmanlığını yapan ve Dünya Mirası Listesi'ne giren dosyaları inceleyen ICOMOS, yarından itibaren 21 Ekim'e kadar İstanbul'da genel ve danışma kurulu toplantıları ile bilimsel sempozyum gerçekleştirecek.

ICOMOS Türkiye Milli Komitesinin ev sahipliğinde ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek toplantının ana gündem maddesi, özellikle savaş, deprem ve sel gibi afetler sonrası tahrip olan kentler ve antik yerleşmelerin yeniden yaşama kavuşturulması olacak.

ICOMOS Türkiye Milli Komite Başkanı İclal Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda, ICOMOS'un dünyadaki ulusal komite başkan ve üyeleri ile arkeolojik, kırsal ve kentsel alanlar, endüstri mirası, 20. yüzyıl mirası, geleneksel mimari konularında çalışan 20’den fazla bilimsel komitenin başkanları ve üyelerinin güncel koruma sorunlarını tartışacağını ve çalışma programları geliştireceğini ifade etti.

Danışma kurulları sırasında dünyanın çeşitli kıtalarındaki uzmanların bir araya gelerek yıllık etkinlik raporlarını sunacağını ve ortak sorunları görüşeceğini dile getiren Dinçer, farklı ülkelerden 150'yi aşkın üyenin katılımının beklendiği etkinlik kapsamında düzenlenecek bilimsel sempozyumda ise ilgili uzmanların, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum örgütleri bir araya geleceğini belirtti.

- "Palmira da bu toplantılarda ele alınacak"

Türkiye'nin böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmasının kültürel anlamda çok önemli olduğuna işaret eden Dinçer, toplantılarda bu sene ana tema olarak "afet sonrası yeniden yapılanma" konusunun ele alınacağını ve deprem, sel, savaş sonrası yıkılan kentlerin, arkeolojik alanların tahribatı ve bu alanların nasıl canlandırılacağının tartışılacağını aktardı.

Dinçer, şöyle devam etti:

"UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Palmira Antik Kenti başta olmak üzere birçok kentin uğradığı büyük hasar dünyadaki koruma uzmanlarının ilgisini bu alanlara yöneltti. Konunun seçimi, 'Bu tahribatın iyileştirilmesi nasıl olmalı?' sorusuna odaklanılarak gerçekleşti. Palmira da bu toplantılarda ele alınacak."

Türkiye'de yok olan tarihi yapıların yeniden inşasına yönelik çalışmaların zaman zaman tartışma konusu olduğunu ifade eden Dinçer, toplantıya katılan koruma uzmanlarıyla dünya üzerinde yok olan tarihi yapıların tartışılacağını bildirdi.

Toplantının kamuoyuna açık olacak bilimsel sempozyum bölümünde dünyada kültürel miras ve koruma alanında çalışan uzmanların bildiriler sunacağını aktaran Dinçer, bu kapsamda 38 bildiri sunumunun gerçekleştirileceğini kaydetti.

Toplantıların ardından bir sonuç bildirgesi yayımlanması bekleniyor.

Yorumlar