Safranbolu'da "koruma kararı" alınışının 40. yılı

- UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu'da, 8 Ekim 1976'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığının aldığı "koruma kararı"nın ardından yaşanan süreçte, devlete ait olan yapıların tamamı restore edildi - Safranbolu Belediye Başkanı Aksoy: "Safranbolu'da devletimize ait olan toplu kullanımlara ait binaların tamamı restore edildi"

Google Haberlere Abone ol
Safranbolu'da "koruma kararı" alınışının 40. yılı

KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 8 Ekim 1976 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığının aldığı "koruma kararı"nın ardından yaşanan süreçte, devlete ait olan yapıların tamamı restore edildiği bildirildi.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu'da 'koruma kararı'nın alınışının 40'ıncı yılını kutladıklarını söyledi.

Safranbolu'nun "dünya mirası" oluncaya kadar geçirmiş olduğu korumacılıkla ilgili önemli tarihleri olduğunu ifade eden Aksoy, ilk kararın 1963 yılında İller Bankası tarafından ilçenin tarihi yapısının, o günkü konut yapısıyla tarihi evlerin korunmasına yönelik bir ilke kararı olduğunu belirtti.

Ardından da 12 Haziran 1975'te Safranbolu Belediye Meclisi tarafından koruma kararı alındığını anımsatan Necdet Aksoy, "8 Ekim 1976 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Safranbolu'yla ilgili almış olduğu koruma kararı bulunuyor. Biz bu kararla planlı korumacılıkta devlet tarafından meydana getirilen korumacılık faaliyetlerinde 40'ıncı yılı devirmiş bulunmaktayız. Kendini koruyan kent, halkı tarafından korunan Safranbolu, o tarihten sonra planlı, programlı, devletimiz tarafından koruma altına alınmış bir şehir olarak yeni bir hüviyete kavuşmuştur. 1994 yılında da bu haliyle UNESCO tarafından 'Dünya Miras Kenti' unvanını kazanıyor." diye konuştu.

- "10 yılda tescilli eserlerin yüzde 15'ine yakını restorasyon gördü"

Tarihsel silsilenin koruduğu Safranbolu'da bin 500'ün üzerinde tescilli eser olduğunu anlatan Aksoy, şöyle devam etti:

"Bunlardan bin 222 tanesi konut. Safranbolu, bu korumacılık faaliyetlerini aynı zamanda restorasyon çalışmalarıyla da sürdürmekte. Görevde olduğumuz 2009 yılından bugüne kadar 350'nin üzerinde bina basit ya da ağır restorasyon gördü, yıkarak yeniden inşa ettiğimiz önemli konutlar var. Böylelikle son 10 yılda Safranbolu'da toplam tescilli eserlerin yüzde 15'ine yakını restorasyon gördü. Devletimiz bu konuda önemli bir kaynağı Safranbolu'ya aktardı. Safranbolu'da devletimize ait olan toplu kullanımlara ait binaların tamamı restore edildi. Camiler, hanlar, hamamlar, köprüler, çeşmeler, devlete ait, vakıflara, belediyeye ait bütün yapılar restorasyon gördü. Tescilli olup da kaybolmuş olan eserlerin yüzde 65'ine yakını da yeniden yapılarak, Safranbolu'ya hizmet etmek üzere kazandırıldı."

Belediye Başkanı Aksoy, Safranbolu'da korumacılık ve restorasyon faaliyetlerinde Türkiye'ye örnek olmaya devam ettiklerini de kaydetti.

Necdet Aksoy, tarihi mezar taşlarıyla ilgili yaptıkları projenin de Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Dünya Miras Şehirleri tarafından önemli bir proje olarak kabul edilip, değerlendirilmeye ve ödüllendirilmeye layık görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Yorumlar