Roma dönemi kaya mezarları turizme kazandırılacak

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı din ve mezheplerden insanların bir arada yaşadığı Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Roma dönemine ait 18 kaya mezarının turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı

Google Haberlere Abone ol
Roma dönemi kaya mezarları turizme kazandırılacak

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı, farklı din ve mezheplerden insanların bir arada hoşgörü ve kardeşlik içerisinde yaşadığı Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Roma dönemine ait nekropol (eski mezarlık alanları) turizme kazandırılacak. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta Yunushan Mahallesi'nde, zeytin ağaçlarının ve doğal güzelliklerin arasında bulunan kaya mezarların bilinirliğinin ve ziyaretçi sayısının artması ile turizmden hak ettiği payı alması için Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışması başlatıldı.

Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Roma dönenime ait 18 kaya mezarının bulunduğu alanın turizmde öne çıkması için "Yunushan Gelinler Dağı Nekropolü Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi" adlı çalışma hazırladıklarını söyledi.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğünden alınacak onayla alanda fiziki iyileştirme çalışmalarının da başlayacağını anlatan Uygur, şöyle devam etti: "Altınözü ilçemiz tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bu medeniyetler ömürlerini tamamlayıp tarihin sayfalarında yerini alırken arkalarında medeniyetten izler bırakmışlar. Bunlardan bir tanesi de Yunushan Gelinler Dağı Nekropol alanıdır. Hatay'a gelen turistlerin Altınözü rotasını da çizmesi hedefimiz. Bu noktada emin adımlarla ilerliyoruz. Nekropolde 75 bin metrekarelik bir alan üzerinde 18 kaya mezarı bulunuyor. Kaya mezarlarının üzerinde çeşitli motifler, steller, koç başları bulunuyor. Özel bir işçilikle işlenmiş. Burayı öne çıkartacak adımlar atacağız."

Proje kapsamında alanda yürüyüş alanları yapılıp, misafirlerin karşılandığı ve ihtiyaçlarının giderebildikleri kafeteryaların yapılacağını bildiren Uygur, "Burada yerel üreticilerimizin gelen turistleri ağırlayabilecekleri ve onlara yerel ürünleri sunabilecekleri alanlar olacak." dedi.

Uygur, ilçenin Türkiye'deki iç turizminden yeteri kadar yararlanabilmesi ve hak ettiği payı alması için çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı da ilçede bulunan tarihi değerlerin turizm kazandırılması noktasında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Sarı, bu kapsamında hazırladıkları projeyle Yunushan Gelinler Dağı Nekropolü'nü ziyaret etmek isteyen turistlere doğal güzellikler içerisinde güzel ve nezih mekanlar oluşturacaklarını kaydetti.

Yorumlar