Pera Müzesi'nde "Karşılaşmalar" ve "Veri Girişi" sergileri

- Pera Müzesi'nin Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesiyle ortaklaşa düzenlediği, "Karşılaşmalar" ve "Veri Girişi" başlıklı sergiler açıldı

Google Haberlere Abone ol
Pera Müzesi'nde "Karşılaşmalar" ve "Veri Girişi" sergileri

İSTANBUL (AA) - Pera Müzesi'nin Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesiyle ortaklaşa düzenlediği, "Karşılaşmalar" ve "Veri Girişi" başlıklı sergiler eş zamanlı olarak açıldı.

“Bedenin Dönüşümü”, “Soyutlama”, “Kavramsal Yaklaşımlar”, “Dijital Evren-Reklam” ve “Belgesel” başlıklı beş temanın öne çıktığı "Karşılaşmalar" ve "Veri Girişi" sergilerinin açılışında konuşan İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, "Bugün yaz sonu ve güz başı dolayısıyla hazırlamış olduğumuz serginin açılışı vesilesiyle burada bulunuyoruz. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesiyle verimli bir şekilde gerçekleştirdiğimiz çalışma sonucu oluşan sergiyle sezona başlıyoruz." dedi.

Pera Müzesi olarak sergiyi sanat severlerle buluşturmaktan mutluluk duyduklarını belirten Birol, "Bu sergi, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi gençleri için de önemli bir olaydır. Onların sanat hayatında önemli bir kilometre taşıdır diye umuyorum." diye konuştu.

Serginin Küratörü Ebru Nalan Sülün, "Akdeniz Üniversitesi, ulusal ve uluslararası platformlarda elde ettiği başarıyı kanıtlamaya devam ediyor. Sergi, fakültenin ilk mezunlarından son mezunlarına uzanan bir seçki oluşturdu. Sergi resim, heykel, grafik, fotoğraf, geleneksel sanatlar ve sinema bölümlerinin eski ve yeni mezunlarıyla lisans üstü öğrencilerinin eserlerinden oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Sergilenen eserlerin temasal yaklaşımlarını ayrıştırmak yerine birleştirmeyi seçtiklerini aktaran Sülün, sergide yöntemlerin ve mecraların, sanatın üretim sürecinde sadece araç olduğu düşüncesinden yola çıkarak, sanat eserinin benzer temasal yaklaşımlarla nasıl bir estetik dönüşüm yakaladığını gösteren bir sergileme yöntemi kullanıldığını söyledi.

Baruch College’da Yeni Medya Sanatları alanında Yardımcı Doçent olarak çalışmalarını sürdüren Katherine Behar’ın da Pera Müzesi'inde atık teknolojik aletlerden oluşturduğu "Veri Girişi" isimli sergisi açıldı. Behar, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Çalışmalarıma verdiği destekten ötürü Pera Müzesi'ne teşekkür ediyorum. Kişisel olarak kariyerimde önemli bir yer tutan bir sergi olacak bu. Benim dedem Türkiye'de doğmuştu ve ABD'ye göç etmişti. Hiçbir zaman da geriye dönme fırsatı bulamamışlardı. Dolayısıyla hiçbir bilmediğim ama aslında evim olan bir ülkede bu sergiyi gerçekleştirmekten mutluyum."

Behar, geleneksel ve toplumsal, cinsiyet ve emek konularına önem verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların bulmayı ummadıkları noktalarda geleneksel ve toplumsal, cinsiyet ve emek konularını bulmaya çalışıyorum. Aynı zamanda 'şeyler arası' ilişkileri inceliyorum. Teknoloji ve insanlar arasındaki ilişkiler farklı biçimlerde inceleniyor. Bugün makineler, hem insanlar tarafından hem de yine makinelar tarafından üretiliyor. Hepimiz artık teknolojiyle çevrelenmiş durumdayız. Benim bu sergide amacım, kullandığımız teknolojik araçlara biraz daha sempatik yaklaşmak."

"Karşılaşmalar" ve "Veri Girişi" başlıklı sergiler 16 Ekim tarihine kadar Pera Müzesi’nde görülebilecek.

Yorumlar