Orhan Kemâl ve Nâzım Hikmet’in hapishane dostluğunu anlattı

Araştırmacı yazar Erden Akbulut, Nâzım Hikmet ve Orhan Kemâl’in dostluklarını ve hapishane hayatlarını “Hapishanede Dostluk ve Yazmak” konulu söyleşide anlattı.Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 2017 Yılın Yazar Orhan Kemâl etkinlikleri...

Google Haberlere Abone ol
Orhan Kemâl ve Nâzım Hikmet’in hapishane dostluğunu anlattı

Araştırmacı yazar Erden Akbulut, Nâzım Hikmet ve Orhan Kemâl’in dostluklarını ve hapishane hayatlarını “Hapishanede Dostluk ve Yazmak” konulu söyleşide anlattı.

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 2017 Yılın Yazar Orhan Kemâl etkinlikleri kapsamında araştırmacı yazar Erden Akbulut, “Hapishanede Dostluk ve Yazmak” söyleşisinde Bursalı edebiyat tutkunlarıyla bir araya geldi. Söyleşide Orhan Kemâl’in kaleme aldığı “Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl” adlı kitabı da ele alındı. Nâzım Hikmet ve Orhan Kemâl dostluğuna ilişkin daha çok belgeler ve Orhan Kemal’in kendi sesinden kimi tanıklıklarını aktarmak istediğini söyleyen Erden Akbulut, “İlginç bir şekilde Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal daha birbirlerini tanımadan bir araya getiriliyorlar. Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’nin 17 Şubat 1939 tarihli tebliğinin birinci maddesinde Nâzım Hikmet’in mahkumiyetini bize aktarıyor. Bildiğiniz gibi Nâzım, Ocak 1938’de İstanbul’da tutuklanarak Ankara’ya götürülmüş, Harbiye davasında mahkum edilmiş. O esnada yürütülmekte olan Donanma davasında ikinci kez mahkum edilerek toplam 28 yıl hapse mahkum edilmişti. 1938 yılının Ağustos’una geldiğimizde Nazım Hikmet cezaevindeydi. Aynı tebliğin devamında 3’üncü maddesine geldiğimizde bu sefer Orhan Kemal’in adını görüyoruz. Böylece Nâzım ve Orhan Kemâl ilk defa bir araya gelmiş oluyorlar” dedi.

Araştırmacı yazar Erden Akbulut, Orhan Kemâl’in sesinden Nâzım Hikmet’le ilk karşılaşmasını konu alan ses kaydını da dinletti. Bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış belgeler arasında yer alan; Orhan Kemal’in cezaevinden tahliye olmasının ardından 29 Eylül 1943’te Nâzım Hikmet’e gönderdiği mektubun yeni Türkçeye aktarılmış halini ve Orhan Kemal’in eski Türkçe el yazısını paylaştı.

“Hapishanede Dostluk ve Yazmak” söyleşisinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, araştırmacı yazar Erden Akbulut’a Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına teşekkür etti.

Yorumlar