Moğol hükümdarı Ögeday Han kimdir? Ögeday'ın ibretlik ölümü

TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul'un son bölümünde Ertuğrul'un karşılaştığı Moğol Hükümdarı Ögeday kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Moğol hükümdarı Ögeday Han kimdir? Ögeday'ın ibretlik ölümü

Diriliş Ertuğrul son bölüm ünde Noyan, Ertuğrul beyi Moğol hükümdarı Ögeday'ın huzuruna çıkardı. En çok beklenen Moğol hükümdarı Ögeday kim? Moğol hükümdarı Ögeday, tahttan geçtiği anda sınırları genişletmek için büyük çaba sarf etti. 1227'de tahttan sonra planlarını birer birer geçti.

ÖGEDAY'IN HAYATI

Ögeday'ın kesin doğum tarihi bilinmiyor. Göbi Çölü'nde doğdu. Cengiz Han'ın üçüncü oğlu. Ögeday, 1203'te Kereyitler ile yapılan Halahalcit Savaşı'nda ağır yaralandı. 1219'da, Moğol hükümdarı  Ögeday, kardeşleri Cuci ve Çağatay ilebirlikte Harezm seferlerine katıldı. Otrar seferinde başarılı bir komutan olduğunu kanıtladı. 1212 yılında Cengiz Han'ın ölümünden sonra Ögeday yeni hükümdar seçildi.

Ögeday ile Anadolu Selçuklu Sultanı İhl Alaaddin Keykubad arasında yoğun diplomatik ilişkiler var. Ögeday, Karakurun'a bağlılığını bildirmesi için Keykubad'ı çağırdı. Keykubad bunu onaylamaz, oyalama siyaseti güttü. Ögeday, Carmagon Noyan'ı Anadolu'ya gönderdi. Moğol ordusu kısaca Azerbaycan'ı ele geçirdi.

1240 yılında Ögeday, geleneksel olarak Tataristan'da düzenlenen av partisinde hastaydı. Uzun zaman süre yönetimde etkisiz kaldı. 1241 yılında ölümünün ardından zehirlendiği şüphesiyle bazı cariyeleri ve devlet adamları ölümünden sonra öldürüldü. Ögeday'ın ölümünden sonra karısı Töregene ülkeyi beş yıl yönetti. Oğlu Güyük han 1246'da Kağan seçildi. 1249'da Güyük öldü ve Toluy oğlu Mengu Moğol tahtına oturdu.

Diriliş Ertuğrul son bölüm Halime Hatunum Ölüm sahnesi

Diriliş Ertuğrul 119. bölüm fragmanı

Diriliş Ertuğrul 120. bölüm fragmanı

Yorumlar