Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman:

- "Gastronomi konusunda hem Türkiye hem de dünyada farkındalık yaratmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman:

SAN SEBASTİAN (AA) - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, gastronomi konusunda hem Türkiye hem de dünyada farkındalık yaratmak istediklerini belirtti.

İspanya'nın San Sebastian kentinde düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Kongresi"ne onur konuğu olarak davet edilen Yayman, Türkiye'nin etkinlikteki çalışmalarını yerinde inceleyerek, görüşmeler yaptı.

Türk şefler, sektör çalışanları ve basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Yayman, "Anadolu mutfağının ihtişamını burada tüm dünyaya gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bakanlık olarak sizlerle gecikmiş bir tanışma yaptık ama bundan sonra birlikte hareket etmek istiyoruz." dedi.

- "Yöresel gastronomi kitapları çalışması yapılacak"

Türk gastronomi sektörünün önde gelen şef ve yöneticileriyle Türkiye'de toplantılar düzenleyip, yeni projeler geliştirmek istediklerini vurgulayan Yayman, ilk olarak yöresel gastronomi kitapları hazırlanması için çalışmalar yürütüleceğini bildirdi.

Gastronomi konusunda hem Türkiye hem de dünyada farkındalık yaratmak istediklerini dile getiren Yayman, medeniyetler beşiği Anadolu'nun mutfak zenginliğinin, dünyanın hiçbir yerinde görülmediğini söyledi.

Yayman, ayrıca dünyanın önemli şeflerinin, konferans vermek ve "gastronomi şovu" düzenlemek üzere Türkiye'ye davet edilebileceğini kaydetti.

- "Yeni trend bilgi alışverişi ve network oluşturmak"

Yemek eleştirmeni Vedat Milor da mutfakta artık "kopyalama devrinin" bittiğini belirterek, "Yeni trend bilgi alışverişi ve network oluşturmak. Kabuğuna çekilen bir mutfak, zamanla yok oluyor. Sürekli arayışta olmak ve dünyadaki yenilikleri izlemek gerekiyor. San Sebastian'daki gibi önemli kongrelerde yabancı şeflerle diyalog ve network oluşturmak çok önemli." diye konuştu.

"Yurt dışındaki şeflere nazaran Türkiye'deki şefler çok daha uzun süre çalıştırılıyor. Bu da yaratıcılığı öldürüyor." görüşünü savunan Milor, genç Türk şeflerin daha fazla yurt dışına çıkıp, buralarda çalışıp farklılıkları görmesi gerektiğine işaret etti.

Yayman, kahvaltı sonrasında Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ve Türkiye'nin Madrid'deki Kültür ve Tanıtma Müşaviri Aybala Dalkılıç'a plaket verdi.

Yorumlar