Kültür hayatına yeni müzeler kazandırılacak

- Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıl sonuna kadar aralarında yenilenenlerin de bulunduğu 7 müzeyi, sanatseverlerin hizmetine sunacak - Bu kapsamda, yenilenen Gaziantep Arkeoloji, Bartın Amasra, Edirne, Mardin müzeleri ve Malatya Beşkonaklar Müze Evi ile yeni açılacak Adana Kuruköprü Anıt ve Zonguldak Maden müzeleri ziyarete hazır hale getirildi

Google Haberlere Abone ol
Kültür hayatına yeni müzeler kazandırılacak

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıl sonuna kadar aralarında yenilenenlerin de bulunduğu 7 müzeyi, sanatseverlerin hizmetine sunacak.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki 198 müzede, yaklaşık 356 bin tarihi eser sergileniyor.

Depolarda bekletilen ve dönüşümlü sergilenen 3 milyonun üzerindeki tarihi eserin sanatseverlerle buluşabilmesi için müze sayısını artırma çalışmaları ise sürdürülüyor.

Bu kapsamda 2003'ten beri sorumluluğundaki 141 müze ile bağlı birimin bakım, onarım ve teşhir tanzim çalışmalarını yapan bakanlık, 32 yeni müzeyi de ziyarete açtı.

Bu yılın 9 ayında, yenilenen Sakarya Müzesi ile yeni açılan Antalya Demre Likya Uygarlıkları ve Burdur Doğa Tarihi müzeleri, hizmet vermeye başladı.

Bakanlık, yılın sonuna kadar 7 müzeyi daha kültür hayatına kazandırmayı planlıyor.

Bu kapsamda Bartın Amasra, Edirne, Mardin ve Gaziantep Arkeoloji müzeleri ile Malatya Beşkonaklar Müze Evi'nin yenileme çalışmaları tamamlandı. Yeni açılacak Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi ile Zonguldak Maden Müzesi de ziyarete hazır hale getirildi.

- Yeni müze çalışmaları

Yeni müzelerden Batman Müzesi Arkeopark, Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı Müze ve Karşılama Merkezi, Çankırı Müzesi, Diyarbakır İçkale Yapıları Müze Kompleksi (2. Etap), Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi (2. Etap) ve Muğla Milas Müze Kompleksi'nin (1. Etap-Etnografya ve Halı Müzeleri) açılışa hazır hale getirilmesi için de çalışmalar sürüyor.

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 125 türbe, 138 ören yeri ziyaretçileri kabul ediyor. Ayrıca çevre düzenlemeleri tamamlanan 12 ören yeri, açılışa hazır hale getirildi.

Yorumlar