Kitapları evlere hapsetmediler, camide kütüphane kurdular

- Suadiye Camisi'ndeki kitap köşesi, 5 yıldır kendi okurlarını oluşturdu - Camiye ilgiyi artırmak amacıyla başlatılan ve yıllar içinde büyüyen kitap köşesi, başka ilçelerden de ziyaretçi çekiyor - Suadiye Camisi İmamı İzzet Bıyıklı: -"Bir hizmet başlattık, hakikaten de rağbet gördü. Beş senedir binlerce kitap geldi geçti buradan. Çok güzel bir kitap sirkülasyonu var. Cemaatimiz ve mahallemiz sakinleri bu iş benimsedi hatta başka mahallelerden de duyup gelenler oluyor"

Google Haberlere Abone ol
Kitapları evlere hapsetmediler, camide kütüphane kurdular

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN YAHYA ŞEKERCİ - Kadıköy’deki Suadiye Camisi'nde oluşturulan kütüphane, 5 yıldır ziyaretçilerine hizmet veriyor. Camiye ilgiyi artırmak amacıyla başlatılan ve yıllar içinde büyüyen kitap köşesi, başka ilçelerden de ziyaretçi çekiyor.

Tarihi Suadiye Camisi'nde 2011 yılında mahalle sakinlerinin desteğiyle bir kitap köşesi oluşturuldu. Cami ziyaretçileri sergide teşhir edilen kitapları ücretsiz alabilirken, dileyenler de sergiye kitap bağışında bulunabiliyor.

Suadiye Camisi İmam Hatibi İzzet Bıyıklı (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami cemaatini artırmak amacıyla 2011 yılında böyle bir köşe oluşturmaya karar verdiklerini söyledi.

Kırk yıldır din görevlisi olarak çalıştığını belirten Bıyıklı, kentsel dönüşüm sebebiyle mahalleden birçok kişinin taşındığını, taşınma sırasında kitapların zayi olma ihtimaline karşılık bu kişilerin kitaplarına talip olduklarını anlattı.

Mahallenin okuma seviyesinin yüksek olduğuna dikkati çeken Bıyıklı, şunları kaydetti:

"Bizim dinimiz okumayı emreden bir din. İlk emri oku olan, kitabımızın adı Kur’an da okunan kitap manasına geldiği için hem de mahallemiz insanlarına bir dini kültür olarak hizmet sunabilmek için böyle bir şey düşündük. Portatif bir kütüphane yaptık. Buradaki parolamız: 'Kitaplar okunmak için yazılmıştır, kitapları evlere hapsetmeyiniz.' Bunu camimizin kürsüsünden minberinden her vesileyle mahallemize, cemaatimize ulaştırdık. Cami cemaatimiz ve mahallemiz sakinleri evlerindeki kitaplarını getirdiler. Kütüphanemize koyduk. Tabii bunlar ücretsiz. Getirene ücret vermiyoruz, kitap alanlardan da ücret almıyoruz. Aldığı kitap tamamen kendisinin oluyor."

-"5 yılda binlerce kitap geçti"

Kendilerine ulaşan kitaplardan bir kısmını Anadolu’daki okullara ve başka camilere de gönderdiklerini anlatan Bıyıklı, cami cemaatinin kitap alışverişini sahiplendiğini ve uygulamaya ilgi olduğunu vurguladı. Bıyıklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir hizmet başlattık, hakikaten de rağbet gördü. Beş senedir binlerce kitap geldi geçti buradan. Çok güzel bir kitap sirkülasyonu var. Cemaatimiz ve mahallemiz sakinleri bu işi benimsedi hatta başka mahallelerden de, uzak ilçelerden de duyup gelenler oluyor. Kitap getirenler oluyor. Buradan bakıp namaz vakitlerinin akabinde namazdan sonra cemaat geliyor, kitapları karıştırıyor. Namazdan önce geliyor. Yani ezana kadar burada bir sayfa okusa bu bile kardır.”

Camilerin sadece namaz kılma yerleri olmadığını ifade eden Bıyıklı, İslam’ın okumaya verdiği öneme vurgu yaparak, "Cami sadece bir mabet değil aynı zamanda bir kütüphane. Herkes istediği gibi geliyor, kitap alıyor okuyor. Evinden getiriyor. Duyup ‘hocam benim de evimde kitaplar var getireyim mi’ diyor. Paket paket kitaplarını getirenler oluyor." dedi.

Bıyıklı, camideki kitap sergisi vesilesiyle daha çok kitap okunduğunun altını çizerek, kütüphanede farklı türde pek çok eserin bulunduğunu ifade etti. Bıyıklı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Camimizin içindeki kütüphaneye dini eserleri de koyduk. Dışarıdaki kütüphanemizde ansiklopediler, diğer tarihi eserler hatta ders kitapları öğrencilerin istifade edebilecekleri, yabancı dil kitapları mevcut. Mahallemiz sakinleri bu işe o kadar çok alıştılar ki burada hiç kitap eksikliğimiz olmuyor.”

- "Tüm camilere yayılsın"

Suadiye Camisi'nin müdavimlerinden Ahmet Turan (64) ise uygulamadan duyduğu memnuniyeti şöyle ifade etti:

“Camiye geldiğimizde dikkatimizi çekiyor. Bakıyoruz orada kitabın ismine değişik bir şey, alıp evimize götürüyoruz. Okuyoruz, tekrar getiriyoruz. Bizde varsa daha önce okumuş olduğumuz kitaplar onları getiriyoruz. Ben bu uygulamanın Türkiye’deki bütün camilere yayılmasını istiyorum. Her caminin kenar ve köşesinde bir yeri var, neticede oraya kitaplar konsun. İnsanlar gelsin okusun, alsın. Kendi kitaplarını getirsin, değiş tokuş yapsınlar.”

- "Kitaplara ambargo koymuyoruz"

Suadiye Camii Dernek Başkanı Şükrü Çaylak (70) da kitap okumaya teşvik amacıyla yaptıkları çalışmada başarılı olduklarını anlattı. Çaylak, "Kitaplarımız, sağ olsun çevredeki yaşayan kişiler tarafından getiriliyor. Kitapların üzerine bir ambargo koymuyoruz. Herkes, gelen istediği zaman istediği kitabı buradan alıp götürüyor. Okuduktan sonra bizim tavsiyemiz bir başka tanıdığına vererek böyle el değiştirerek kitapların okunmasını sağlamak. Hocamızla beraber böyle bir uğraş veriyoruz. Muvaffak da olmuş durumdayız."

Yorumlar