Kesilen kurbandan 'tava ciğer' tarifi

Dinar, kesilen kurbanın ciğerinin Edirne usulü tava ciğer olarak pişirilebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kesilen kurbandan 'tava ciğer' tarifi
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, kurban edilen büyükbaş hayvanların kara ciğerinden yapılabilecek tava ciğerin tarifini verdi.

Dinar, kesilen kurbanın ciğerinin Edirne usulü tava ciğer olarak pişirilebileceğini söyledi.

Vatandaşların tava ciğeri evinde de yapabileceğini belirten Dinar, "Edirne usulü tava ciğerin püf noktası ince ince doğranması ve kızgın yağda pişirilmesidir." dedi.

Vatandaşların yıllardır tava ciğer ustalarının uyguladığı yöntemi evlerinde de kolaylıkla yapabileceğini dile getiren Dinar, şunları kaydetti:

"Dananın kara ciğerini mermer bir masanın üzerine yatırıyoruz. Keskin bir bıçakla üzerindeki zarını soyuyoruz. Zarını soyduktan sonra yavaş yavaş fileto şeklinde doğruyoruz. Bu arada içerisinden sinirleri çıkacak. Onları da kenara ayırıyoruz. Ciğeri bir peçete kalınlığında kesiyoruz. Kesim bittikten sonra bir kevgirin içinde bol su ile yıkıyoruz ve ardından üzerine çok az tuz serpiyoruz. Daha sonra 30 dakika kadar suyun süzülmesini bekliyoruz. Büyükçe yayvan bir tavanın içine bol sıvı yağ koyuyoruz. 120 derece sıcaklıkta yağı ısıtıyoruz. Ciğerleri unda gezdirdikten sonra silkeleyip üzerinde un kalmayacak şekilde yağ dolu tavaya hafifçe bırakıyoruz. Kızardıkça ciğerleri çeviriyoruz. İstenilen gevrekliğe göre ortalama 1 dakika pişiriyoruz ve ciğeri afiyetle tüketiyoruz."

Yorumlar