İmam hatipli öğrencilerin çıkardığı "Sade Soda" dergisi tanıtıldı

- TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan: - "Bu ülke 80 milyonuyla bizim ülkemizdir. 15 Temmuz gösterdi ki bizim gidecek yerimiz yok, dara düştüğümüzde çalacağımız kapımız yok"

Google Haberlere Abone ol
İmam hatipli öğrencilerin çıkardığı "Sade Soda" dergisi tanıtıldı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, "Bu ülke 80 milyonuyla bizim ülkemizdir. 15 Temmuz gösterdi ki bizim gidecek yerimiz yok, dara düştüğümüzde çalacağımız kapımız yok." dedi.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından çıkarılan "Sade Soda" dergisi Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen etkinlikte tanıtıldı.

Etkinlikte konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, kendisinin de öğrencilik döneminde arkadaşlarıyla dergi çıkardığını belirterek, "İlk sınıf dergimizin ismi Gülnihal idi. Devekuşu'nun kapağında gördüyseniz Çeçenistan'ın bombalandığı yıllarda çıkan bir dergiydi. Bizim dergimiz de Bosna-Hersek'in bombalandığı yıllarda çıkmaya başlamıştı. O zaman 300 dergi basıp, satış, reklam gelirini Bosna-Hersek'e göndermiştik." dedi.

Erdoğan her derginin küçük bir okul olduğu düşüncesini aktararak, şöyle devam etti:

"Bir dergi çıkarmaya başladığınızda bunun bir grup, bir nizam içinde olması gerekiyor. Dolayısıyla sosyal tarafıyla güçlü. Bir de idari yanı olması gerekiyor. Mali, bütçe, basın masrafları, telif, tanıtım, içinde elbette kültür edebiyat, mesaj, düşünce, deneme, analitik düşünme ve gündemi takip etme yönleri var. Bütün bunları ele aldığımızda, siz genç bir ekibe, 'hadi dergi yapalım' dediğinizde aslında onları ciddi eğitimsel bir sürece sokmuş oluyorsunuz."

Ortaokul, lise, üniversite ve bütün bu eğitimin devam eden süreçlerinde çıkarılan her bir derginin aynı zamanda okul, medrese olduğu yorumunu yapan Erdoğan, Türkçe ve edebiyat konusunda da öğretici olduğunu kaydetti.

Erdoğan, imam hatiplilerin Türkiye'deki gençliğe hitap etmesinin önemine değinerek, şu düşüncelerini paylaştı:

"Genel anlamda gençliği yakalamak, onlarla konuşabilmeyle ilgili biraz yol almamız, biraz daha geniş kapsayıcı olmamız gerekiyor. Bu ülke 80 milyonuyla bizim ülkemizdir. 15 Temmuz gösterdi ki bizim gidecek yerimiz yok, dara düştüğümüzde çalacağımız kapımız yok. Biz burada eğer dışarıda da bu kadar çok düşmanımız var ise eğer, bizim geleceğimiz üzerinde hesapları, planları olan odaklar varsa eğer o zaman bizler birlik olmak zorundayız. Asgari müştereklerimizin etrafında kardeş olmak zorundayız. Zaten imam hatip eğitimimizin gereği de nedir, ümmet bilincinin tabana yayılması, herkese anlatılması, ulaştırmasıdır. O zaman Sade Soda sadece imam hatiplilerin dergisi olmasın, Türkiye'deki bütün gençlerin dergisi olsun."

Dergiye katkıda bulunan gençleri tebrik eden Erdoğan, gençlerin projelerini hayata geçirmeye imkan tanıyan ÖNDER'e teşekkür etti.

İl Kültür Müdürü Nedret Apaydın ise, İstanbul'da 463 kütüphane olduğu bilgisini vererek, şunları vurguladı:

"Kütüphanelerin bir kısmının boş, bir kısmının dolu olduğunu görüyorum, okuma yazma adına şu an bu dergiyi gördüğüme de çok mutlu oldum. Derneklerle iş birliği yapmaktan da mutluluk duyuyorum. Dergiyi düzenli olarak takip edeceğiz. Okuma ve yazma adına çok önemli bir iş, yazmak son derece zor bir olay, bu dergide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

- "İmam hatipli gençler tankların üstüne çıktılar"

ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu ise, dergiyi çıkaran gençleri kutlayarak, "Bizlere ihtiyaç duymadan çok güzel bir dergi çıkardılar. Ben 15 Temmuz öncesi verdiğim röportajlarda da hep gençlerle ilgili olumlu cümleler kullanmışımdır. Bu dergiyi çıkaran imam hatipli gençler 15 Temmuz'da tankların üstüne çıktılar, önünde dimdik durdular. Gençler bizden daha iyiler, daha iyi de olacaklar yeter ki gençlere bu fırsatı verelim. Dergi camiamıza hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

- "Güneş bizden yana doğuyor"

Derginin Yazı İşleri Müdürü, Genç ÖNDER Başkanı Abdullah Ceylan da, neslin değiştiğine işaret ederek, "Artık güneş bizden yana doğuyor, imam hatip ailesi olarak 1 milyon 400 bin kişilik, Türkiye'nin en köklü, en geniş ailesiyiz. Biz Genç Önder olarak gençlerimize yeni bir şeyler söyleyelim ama kadim geleneğimizden kopuk olmasın, ona bağlı kalarak yeni bir şey söyleyelim istedik." dedi.

Derginin yeni bir şeyleri yeni bir formatla söylemek üzere yola çıktığını söyleyen Ceylan, şöyle konuştu:

"Bugün ilk sayısı ve tanıtımı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. İmam hatipte okuyan gençler için dergimiz bir mektep olacak, dergimizde liseli öğrencilerimizin yazıları da var, onların liseli olduğunu vurgulayacak hiçbir ibare koymadık, usta yazarlar gibi yazılarla yer alıyorlar. Herkes için hayırlı olmasını diliyorum."

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise, yeni çıkan her derginin kendisini heyecanlandırdığını, lise öğrenciliği sırasında kendisinin de dergi çıkardığını, sonrasında birçok derginin mutfağında yer aldığını anlattı.

Derginin isminin kendisinin önerdiğini ifade eden Bıyıklı, şunları aktardı:

"ÖNDER'de muhteşem bir gençlik var, onların enerjisi bize de bulaşsın diye zaman zaman görüşüyoruz. Dergiden bahsettiler, isim konusunda sıkıntı yaşadıklarından bahsederek, bana da sordular. Ben de uzun yıllar boyunca bir gün bir dergi çıkartırsam adını Sade Soda koyacağım diye düşünüyordum, bunu arkadaşlara söyledim, ama söylerken bu gençler bu ismi abilere götürecekler, nasılsa İslami değil diye izin verilmez diye düşündüm. Dergi geldiğine kapağında ismi görünce de çok mutlu oldum."

Şair, yazar Hüseyin Akın ise, imam hatip liselerinde ders yoğunluğundan dolayı öğrencilerin günümüz dünyasıyla uyumlu bir dil geliştirme sorununun söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Yani çocuklar belli bir klasik dilin dışına çıkamamıştır. Anlaşılma ve anlatma sorunu olmuştur. Bu yüzden derginin çıkma sebebinden ziyade kullandığı hafif, eğlendirici, ironik, adeta teneffüse çıkar gibi bir edada dile sahip olmasının çok daha önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Etkinliğe, derginin yazarları ve imam hatipli öğrencilerin yanı sıra, Anadolu Ajansı (AA) İstanbul İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu, AA Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey gibi isimler katıldı.

Yorumlar