Hüseyin Çağlayan'dan Paris'te defile

- Modacı Çağlayan: - "(Terörizm) Hepimizin daha fazla şey yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çok uzakta hissediyor insanlar ama aslında Ortadoğu Avrupa'nın da komşusu"

Google Haberlere Abone ol
Hüseyin Çağlayan'dan Paris'te defile

PARİS (AA) - Türk kökenli Britanyalı moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan, Paris Moda Haftası kapsamında içerisinde "terörizmle yaşama" temasının da yer aldığı Londra'da yaşamı anlattığı bir defile düzenledi.

Çağlayan, Oda Tonu (Room Tone) adını verdiği 2017 yılı İlkbahar-Yaz defilesini Paris'teki Palais des Beaux-Arts'da modaseverlerle buluşturdu.

Defilenin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çağlayan, defileyi bir eskiz gibi düşünmeye çalıştığını belirterek, "Genel itibarıyla çevreme bakmak istedim. Nasıl bir hayat yaşıyorum? Londra'daki hayatım, dijital ortam, terörle yaşamak, İngilizlerin hissizliği ya da hislerini ifade edememeleri, genelde yerleşmişliğin çok önde olduğu bir yer, ona tepkimdi açıkcası." dedi.

Defilede beynin düşünce gücünü ölçen aksesuarlar kullandıklarını dile getiren Çağlayan, defile sırasında kişinin nefes alışına ve kalp atışına göre, duvara yansıyan projeksiyonların şekillerinin değiştiğini anlattı.

Defilelerinde teknoloji, moda ve felsefeyi bir araya getirdiğinin anımsatılarak, bunu nasıl sağladığının sorulması üzerine Çağlayan, "Benim bu ilgi alanımla alakalı. Genelde bir dünya görüşüm olduğu için ve okuyan, yazan biri olduğum için çok doğal geliyor bana fikirlerimin olması. Bu benim bir yolculuğum zaten, diğer işlerime de bakarsanız, aslında bir çizgi görebilirsiniz." dedi.

Kendisi için "modanın dahisi" değerlendirmesinin yapıldığının anımsatılarak, bu konudaki görüşünün sorulması üzerine Çağlayan, bu tanımlamaların başka insanlar tarafından yapıldığını belirterek, kendisinin yeni fikirleri keşfetmeyi ve elinde olan fikirleri de daha iyi bir yere getirmeyi seven birisi olduğunu kaydetti.

Çağlayan, "Giyim dediğiniz sonuçta bir ürün ve çok teknik birşey. Zaman içerisinde bunu nasıl daha iyi bir yere getirebileceğimi öğrendim. O anlamda bir fikir geliştirme süreci var ve yeni fikir üretme süreci var. Belki yeni edindiğim fikirleri bir sonraki koleksiyonumda daha iyi bir yere getirebilirim. Öyle bir yolculuk söz konusu. Sonuçta tamamen 'her şeyi elde ettim ve her şey istediğim gibi oldu' diyemem. Halen bir yolculuktayım." diye konuştu.

- "Sürpriz değil olanlar"

Günümüzde yaşanan mülteci sorunları ve terör eylemlerine ilişkin soru üzerine Çağlayan, şunları kaydetti:

"Tabii ki ilgimi çeken bir mesele, ama koleksiyonum onunla ilgili değildi. O apayrı, üzücü birşey. Koleksiyonumun bir kısmında, terörle yaşamanın hayatımızın bir parçası olması fikri vardı. Fakat, o sadece bir bölümdü, dilimdi. O mesele şu anda hepimizi alakadar eden bir mesele. Hepimizin daha fazla şey yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çok uzakta hissediyor insanlar ama aslında Ortadoğu Avrupa'nın da komşusu. Bence çoğul olarak mesuliyet sahibi olunmalı. Kesinlikle etkileniyorum, üzülüyorum fakat aynı zamanda da sürpriz değil olanlar. O yolda bir gidişat vardı diye düşünüyorum, öncesinde."

Lefkoşa'da 1970 yılında doğan Çağlayan, ailesiyle birlikte 1982'de İngiltere'ye yerleşti.

Pek çok uluslararası ödülü bulunan Çağlayan, sosyal konulara ve bilimsel yeniliklere tasarımlarında yer vermesi dolayısıyla moda dünyasının en ünlü entelektüel yeteneklerinden biri olarak gösteriliyor.​

Yorumlar