“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri

“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri kitabının dijital sergi açılışıyla tanıtımı yapıldı.Türk Tarih Kurumunun Lefkoşa/KKTC’de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği “II. Uluslararası Hala Sultan’a Vefa...

Google Haberlere Abone ol
“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri

“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri kitabının dijital sergi açılışıyla tanıtımı yapıldı.

Türk Tarih Kurumunun Lefkoşa/KKTC’de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği “II. Uluslararası Hala Sultan’a Vefa Sergisi” ile “100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına Sergisi” kapsamında 16 Kasım Cumartesi günü Hala Sultan’ın ve Kudüs’ün konuşulduğu bir panel ve tanıtım etkinliği düzenlendi. Panel kapsamında Türk Tarih Kurumu tarafından yayına hazırlanan her iki serginin tek bir kitap halindeki albümü de tanıtıldı. Dijital sergi ile tanıtılan kitaplar 19 Aralık 2017 günü sonuna kadar ziyaretçilere açık kalacak. Sergi günleri boyunca ziyaretçilere Hala Sultan (r.a.) Hadis-i Şerif’i ile katalog kitaplar ücretsiz olarak dağıtılmakta.

Panelde ilk sözü Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık aldı. Tarihsel süreçte Kıbrıs’ın ve Kudüs’ün birlikteliğine değinen Kırpık, bu iki serginin birlikte açılmasının önemini vurguladı. Hala Sultan (r.a.) ile birlikte gelen sahabelerin Kudüs’ten yola çıktıklarını ve Kıbrıs yolculuklarını anlatan Kırpık, bugünden 100 yıl önce Gazze, Halilürrahman ve Kudüs savunmasında şehit düşen kahraman ecdadımıza bir vefa anlamı taşıyan serginin ve etkinliğin anlamına dikkat çekti.

Ardından söz alan Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter ise konuşmasında, Kıbrıs’ın ve Kudüs’ün Osmanlı idaresindeyken huzur ve barış içerisinde olduğunu belirtti ve düzenlenen etkinliğin Kıbrıs ve Kudüs şehitlerinin anılması açısından önemli olduğunu ifade etti. Güney Kıbrıs kesiminde Tuzla’daki Hala Sultan Camisi ve Tekkesi İmam Hatibi ve KKTC Diyanet İşleri nezdindeki sorumlusu Şakir Alemdar, İslam medeniyetinin bir hoşgörü medeniyeti olduğunu belirttiği konuşmasında, bu tür etkinliklerin İslamiyet’in değerlerini hatırlatmaya vesile olması temennisini dile getirdi.

Panelin ardından dijital serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergilerde yer alan dijital ve basılı materyaller Kırpık tarafından katılımcılara tanıtıldı. Kırpık, Kudüs Kanunları hakkında bir sunum da gerçekleştirdi. Etkinlikte iki serginin görsellerinin bir arada basıldığı kataloğun tanıtımı yapıldı. Sergiyi ziyaret edenlere takdim edilen kataloğun üniversitelere ve vakıflara da gönderileceği belirtildi. İki sergi, 19 Aralık 2017 tarihine kadar Atatürk Kültür Merkezinde ziyaret edilebilecek.

Yorumlar