Google tarafından 100. yaşı kutlanan Müzeyyen Senar kimdir?

Türk Sanat Müziğinin en önemli isimlerinden olan ve “Benzemez kimse sana” şarkısının sözleriyle hafızamıza kazınan Müzeyyen Senar 100 yaşına girdi. Müzeyyen Senar’ı unutmayan Google’dan doğum günü için özel Doodle geldi.

Google Haberlere Abone ol
Google tarafından 100. yaşı kutlanan Müzeyyen Senar kimdir?

SonHaberler | Haber Merkezi

Dünya’daki ve Türkiye’deki önemli olayları doodle uygulaması ile anan Google Türk Sanat Müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Müzeyyen Senar’ı da unutmadı. Senar için özel doodle uygulaması hazırlayan Google insanların büyük sanatçıyı yeniden anmasına ve merak edip araştırmasına vesile oldu. Özellikle Müzeyyen Senar’ı bilmeyen veya hatırlamayan gençler internet üzerinden araştırmaya başladı. Peki, Müzeyyen Senar kimdir?

1918 yılında Bursa Keles’te doğan Senar, genç yaşta müzikle tanıştı ve müzik eğitimi almaya başladı. Senar müzik eğitimini Anadolu Musiki Cemiyeti’nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve Udi Hayriye Hanım gözetiminde aldı. Söylediği sanat müzikleriyle kısa sürede namı yayılan Müzeyyen Senar dönemin önemli sanatçıları olan hafız sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak’tan ders gördü.

Döneminde İstanbul Radyosunda Kemal Niyazi Bey ile birlikte şarkılar söyleyen Müzeyyen Senar’ın namı hızla yayılıyordu. Perşembe günü yayınlanan programda şarkılarını seslendiren ve geniş kitlelere adını duyuran Senar’ı radyolardan dinleyen isimler arasında dönemin önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu’nun sahibi de yer alıyordu. 1933 yılının yaz programlarında bu gazinoda şarkılarını seslendiren Senar daha sonra farklı gazinolarda da sahneye çıkmaya başladı.

Müzeyyen Senar’ı dinleyen en önemli kişilerden biri de Mustafa Kemal Atatürk. Türk Sanat Müziğinin büyük hayranı olan Atatürk Müzeyyen Senar’ı zaman zaman dinlerdi. Özellikle önemli toplantılarda veya davetlerde Müzeyyen Senar’a şarkılar söylettirirdi. Müzeyyen Senar Mustafa Kemal’in en sevdiği sanatçılardan biriydi.

Güzel şarkılarıyla Türk Sanat Müziğine yeni bir soluk getiren ve geniş kitlelerce dinlenen Müzeyyen Senar 1938 yılında Ankara Radyosunda da program yapmaya başladı. Sanatçı buradaki programlarını 1941 yılına kadar devam ettirdi. Birçok plak çıkartan sanatçı son sahne konserini 1983 yılında verdi.

Türk Sanat Müziğinin kuşkusuz en büyük sanatçılarından olan Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

2006 yılında geçirdiği bir rahatsızlık yüzünden hastaneye kaldırılan Senar’ın kısmı felç geçirdiği açıklanmıştı. Sol kısmı felç olan Senar rehabilitasyon sonrasında sol ayağını kullanabilmeye başlamıştı. 2015 yılında zatüre nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybetti.

ALBÜMLERİ

Odeon Yılları 2, İkinci Dubleden Sonra, Son Aşkımı Canlandıran, Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar, Odeon Yılları, Ne Yaptım, Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim, Bir Bahar Akşamı, En Son Okuduklarım, Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel, Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, Nostalji Müzeyyen Senar'la Faslı Muhabbet, Çilingir Sofrası, Günay Sanat Geceleri, Çilingir Sofrası, Yine Bir Sızı Var İçimde, Efsane Sesler Arşiv Serisi, Ayrıldı Gönül Efsane Sesler Arşiv Serisi, Bilmem ki Sefa, Gelse O Şuh Meclise 2, Söyleyin Güneşe - Efsane Sesler Arşiv Serisi, Güller Arasında - Efsane Sesler Arşiv Serisi, Şarap Gibi, Çilingir Sofrası 1978, Gelse O Şuh Meclise, Son Veda, Gül Yüzlülerin Şevkine Gel, Meşk, Müzeyyen Senar

MÜZEYYEN SENAR'IN OYNADIĞI FİLMLER

Kerem ile Aslı, Ana Yüreği, Sihirli Define, İstanbul Geceleri, Nasreddin Hoca Düğünde, Ne sihirdir ne keramet.

MÜZEYYEN SENAR'IN EN SEVİLEN ŞARKILARI

Benzemez Kimse Sana Şarkı Sözleri

Benzemez kimse sana
Tavrına hayran olayım
Bakışından süzülen
İşvene kurban olayım

Lütfuna ermek için
Söyle perişan olayım
Bakışından süzülen
İşvene kurban olayım

Benzemez kimse sana
Tavrına hayran olayım
Bakışından süzülen
İşvene kurban olayım

Lütfuna ermek için
Söyle perişan olayım
Bakışından süzülen
İşvene kurban olayım

A benim mor çiçeğim Şarkı Sözleri

A benim mor çiçeğim 
Sen doldur ben içeyim, 
Ahdettim yemin ettim 
Uğruna öleceğim. 

Güzelim görmeyeli 
Hayli zamandır seni, 
Canım feda yoluna 
Üzme artık bendeni. 

Elmanın alına bak 
Dön de bir dalına bak, 
Yaktın beni kül ettin 
İnsafsız halime bak.

A Fadime'm Şarkı Sözleri

A Fadime'm hadi senle kaçalım 
Beyce de pazarında dükkan açalım 

Ay laylilam ay laylilam ay laylam 

A Fadime'm iki değil üç değil 
Benim bağrım demir değil tunç değil 

Ay laylilam ay laylilam ay laylam

Açmazsan Eğer Şarkı Sözleri

Açmazsan eğer kalbime sen yâre-i hicran 

Yıllar çekemez aşkıma bir perde-i nisyan 
Hep bûy-i vefa koklar iken bûselerinden 

Yıllar çekemez aşkıma bir perde-i nisyan

Yorumlar