Giovanni Scognamillo, 10 Ekim'de toprağa verilecek

İSTANBUL (AA) - Türk sinemasının yaşayan tarihi olarak bilinen yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo, Feriköy...

Google Haberlere Abone ol
Giovanni Scognamillo, 10 Ekim'de toprağa verilecek

İSTANBUL (AA) - Türk sinemasının yaşayan tarihi olarak bilinen yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo, Feriköy Latin Katolik Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.

Scognamillo'nun uzun yıllardır asistanlığını üstlenen Nalan Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünlü sinemacının cenazesinin 10 Ekim'de toprağa verileceğini söyledi.

Söylemez, Scognamillo'nun sinema aşığı olduğunu dile getirerek, "Doğuştan, ne yapacağını bilen, kararlı, hırslı değil ama tutkulu, yaptığı işe saygı duyan, son derece disiplinli ve paylaşımcı bir insandı. Bildiği her şeyi, öğrenmek isteyen herkesle paylaşırdı. Sinema, İstanbul, Beyoğlu, fantazya ve korku meraklılarına evi her daim açıktı. Evi adeta bir okul gibiydi." dedi.

Yazar olarak yaptıklarını birkaç cümlede özetlemenin mümkün olmadığını kaydeden Söylemez, "Giovanni Scognamillo herkesin sevdiği usta bir yazardı. Benim ise en iyi arkadaşımdı. Ben onun en çok insan yönünü sevdim. Giovanni eserleriyle her zaman bizimle olacak." diye konuştu.

- "Yaşayan tek Türk Sineması tarihçesi Scognamillo'ydu"

Yazar ve gazeteci Agah Özgüç de ilk kitabını Scognamillo ile hazırladıklarını aktararak, "Gerçekten çok büyük bir acı. Bugün Türk sineması tarihçesi olarak, yaşayan tek tarihçe Scognamillo'ydu. O açıdan çok yazık oldu. Ne diyeceğimi bilemiyorum." ifadelerini kullandı.

En yakın dostunun Scognamillo olduğuna vurgu yapan Özgüç, "Onu kaybetmenin acısı içindeyiz. Onu tanıyan herkesin ve Türk sinemasının başı sağ olsun. O olmasaydı bugün Türk sinemasındaki çok önemli olayların ortaya çıkması mümkün değildi." dedi.

Gazeteci Alin Taşçıyan ise "Scognamillo bizim hocamız, ustamızdı. Ondan sinema tarihi, fantastik edebiyat ve sinemaya dair çok şey öğrendik. Renkli kişiliği, yaşayan tarih oluşu ve mizah anlayışı ile hepimiz için örnek bir kişilikti" değerlendirmesini yaptı.

- Son röportajını AA'ya vermişti

İstanbullu Rum bir anne ile İstanbul doğumlu İtalyan bir babanın tek çocuğu olan Giovanni Scognamillo, mayıs ayında AA'ya son röportajını vermiş ve Yeşilçam'ı değerlendirmişti.

Yeşilçam'ın aslında iyi bir çıkış yaptığını fakat sürdürmeyi başaramadığını belirten ünlü isim, "Büyük dediğimiz yapımcılar, sinemacılar kazandıklarını kendi mesleklerine, sinemaya yatırmadılar. Kazandıkları paralarla ev, araba ve arsa aldılar." eleştirisinde bulunmuştu.

Scognamillo, günümüz sinemasında parasal garanti, tanıtım ve dış pazar sorunu olduğuna dikkati çekerek, şunları aktarmıştı:

"Ne yazık ki Türk sineması, kültür politikaları çerçevesinde yeterince değerlendirilemedi. Dış pazarlara yeterince önem verilmedi. Bu konuda tanıtım kampanyaları yapılmalı. Günümüzde, komedi filmleri çekenler hayal görüyorlar. Komedi filmleri gibi birçok film başından beri sadece eğlence için çekilmiş, estetik değer olmayan gişe için yapılan filmler."

En sevdiği yönetmenin Yılmaz Güney olduğunu belirten Scognamillo, Güney hakkında bir kitap yazmayı planladığını ancak konuşmak için ofisine gittiği gün sanatçının tutuklandığını dile getirmişti.

Yorumlar