Gazze'deki hayvanlara Four Paws'dan yardım

- Four Paws Uluslararası Projeler Sorumlusu Halil: - "Hayvanların çoğu, ekonomik durum, birbirini takip eden savaşlar ve hayvan eğitiminde uzman kişilerin olmaması nedeniyle gereken seviyenin altında yaşıyor"

Google Haberlere Abone ol
Gazze'deki hayvanlara Four Paws'dan yardım

HAN YUNUS (AA) - İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hasar alan "Güneyin Ormanı" isimli hayvanat bahçesindeki hayvanların Avusturya merkezli Four Paws hayvan hakları örgütü tarafından Ürdün ve Afrika'ya nakledileceği belirtildi.

Güneyin Ormanı hayvanat bahçesinin sahibi Ziyad Uveyda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006'da başlattığı bu projeyi kaybediyor olmaktan duyduğu üzüntüyü ifade etti.

İsrail ablukasına meydan okuyarak Gazze'de daha önce görülmemiş aslan, kaplan, maymun, sırtlan, geyik, dağ keçisi, kirpi ve kuş türlerini getirmekte başarılı olduğunu kaydeden Uveyda, bu projeden başta çocuklar olmak üzere halkın çok memnun olduğunu dile getirdi.

- İsrail'in açtığı savaş büyük zarar verdi

İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın, hayvanat bahçesine büyük zarar verdiğini, çok sayıda hayvanın yemek ulaştırılamaması nedeniyle açlıktan telef olduğunu anlatan Uveyda, bu sebeplerle hayvanat bahçesine olan ilginin azaldığını ve artık onları besleyecek imkanının bulunmadığını aktardı.

Uveyda, kalan hayvanların Afrika ve Ürdün'deki doğal yaşamı koruma alanlarında barınmalarını sağlamak için Four Paws örgütünü çağırdığını ve bu talebinin olumlu karşılık gördüğünü belirtti.

Güneyin Ormanı hayvanat bahçesinin sahibi Ziyad Uveyda, Gazze ablukasının sonlanması halinde yeni bir hayvanat bahçesi açacağını söyledi.

Tıbbi araç-gereç, hayvan nakil araçları ve 13 kişilik veteriner ekibiyle Gazze'ye gelen Four Paws'ın Uluslararası Projeler Sorumlusu Emir Halil de hayvanat bahçesine bugün hayvanları sağlık kontrolünden geçirmek için geldiklerini söyledi.

Mısır asıllı Avusturyalı Veteriner Halil, ekibin hayvanları Beyt Hanun (Erez) sınır kapısından özel nakil araçlarıyla yarın İsrail'e geçireceğini ifade etti.

Halil, kaplanın İsrail'deki ben Gurion Havalimanı'ndan Afrika'daki 12 bin dönümlük bir doğal yaşamı koruma parkına nakledileceğini, diğer hayvanların ise Ürdün'e götürüleceğini ifade etti.

- Gazze şu an için hayvanat bahçesi bulundurmaya uygun değil

İki yıldan beri büyük sorunlar yaşayan ve sahibinin artık yeterli bakımı sağlayamadığı hayvanat bahçesindeki canlıları kurtarmayı hedeflediklerini aktaran Halil, Gazze Şeridi'nin şu anki mevcut durumdan dolayı bir hayvanat bahçesi bulundurmaya uygun olmadığını kaydetti.

Gazze'nin uluslararası standartlarda bir hayvanat bahçesine sahip olmayı hak ettiğini vurgulayan Halil, "Hayvanların çoğu, ekonomik durum, birbirini takip eden savaşlar ve hayvan eğitiminde uzman kişilerin olmaması nedeniyle gereken seviyenin altında yaşıyor. Örneğin bir maymun günde 40 kilometre hareket eder. Ancak Gazze'de küçük kafesin içinde nasıl hareket edecek? Hayvanlar fotoğraf değil, insanlar gibi canlıdır." ifadelerini kullandı.

Güneyin Ormanı hayvanat bahçesi, 2014'te İsrail saldırıları nedeniyle telef olan hayvan fotoğraflarının basına yansımasının ardından dünya kamuoyunun dikkatini çekmiş ve Arap basını ile hayvan hakları kuruluşları burayı "dünyanın en kötü hayvanat bahçesi" olarak adlandırmıştı.

Avusturya merkezli Four Paws hayvan hakları örgütü, İsrail'in 2014'teki saldırılarında "travma yaşayan" 3 aslanı aynı yıl psikolojik tedavi için Ürdün'e götürmüştü.

Yorumlar