Filistinli sığınmacı ailenin "ayakta kalma" çabası

- Filistinli Ehle'nin, Suriye'de sığınmacı olarak geçirdiği yıllarda edindiği beceri, ikinci yurt arayışı içinde gittiği Gazze'de geçim kaynağı haline geldi

Google Haberlere Abone ol
Filistinli sığınmacı ailenin "ayakta kalma" çabası

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞA - Filistinli Retibe Ehle'nin, Suriye'de sığınmacı olarak geçirdiği yıllarda edindiği maharet, ikinci yurt arayışı içinde gittiği Gazze'de geçim kaynağı haline geldi. Ülkedeki iç savaş nedeniyle Suriye'den ayrılarak, Gazze'de yeni bir hayat kurmaya çalışan Filistinli kadın, Şam mutfağına özgün yemekleri Gazzelilerin beğenisine sunuyor.

Filistin'de 1948'de yaşanan Nekbe'nin (Büyük Felaket) ardından ailesiyle Şam'ın güneyindeki Yermuk Mülteci Kampı'na sığınan Filistinli Ehle, ülkede iç savaşın patlak vermesinin ardından dört yıl önce Gazze'ye sığınmak zorunda kaldı.

Ailesiyle, Gazze'ye gelmelerinin ardından 4 ay sonra eşinin kalp krizi geçirdiğini ifade eden Ehle, "Bu durum, ailemizin ekonomik durumunu temelden sarstı. Ailemin geçimini sağlamak için bir çözüm bulmam gerekiyordu." dedi.

- İlk girişim

Ehle, yaklaşık 3 sene önce küçük oğlu Abdurrahman'ın okulda öğrenciler için düzenlenen bir eğlence programında Suriye mutfağından bazı yöresel yemekler yaptığını ve tadanlar tarafından çok beğenildiğini söyledi.

Okulda çalışan öğretmenlerden siparişle yemek yapması için teklif aldığını belirten Ehle, "Oğlumun öğretmenlerine Şam yöresine ait yemekler yapmaya başladım. Onlar, yakınları ve arkadaşlarına benden bahsetmişler ve yemek siparişleri her geçen gün artmaya başladı." diye konuştu.

Ehle, evini mutfak haline getirdiği alanda hazırladığı yemeklerini, hayır kurumları ve iş yerleri tarafından da sipariş edildiğini kaydetti. Günlük yemek yapımı ile kısıtlı kalmayan Ehle, evde hazırladığı konserveleri, gıda ürünleri satan dükkanlara dağıttığını ifade etti.

Ehle, Suriye ile Gazze mutfağı arasında çok fazla benzerliklerin olduğu, damak tatlarının birbirine yakın olduğuna dikkati çekerek, Filistin ile Suriye kültürlerinin birbirinden pek de farklı olmadığını kaydetti.

- Lokanta açma hayali

Ehle, Suriye'de "Şam'ın Yasemin'i" isimli bir lokanta açma hazırlığı içinde olduğu ancak yaşanan iç savaş nedeniyle girişiminin akim kaldığını aktararak, Şam yemekleri ve tatlıların yer alacağı lokantasını Gazze'de açmak istediğini dile getirdi.

"Şam mutfağı projesi"nden elde ettiği gelir ile ancak kaldıkları evin kirasını karşılayabildiğini söyleyen Ehle, ayrıca üniversitede basın ve enformasyon bölümünde okuyan oğlu Muhammed'in bursu olmadığı için okul masraflarını da karşıladığını ifade etti.

Mesleğinin aşçılık olarak anılmasından yüksünmediğini vurgulayan Retibe Ehle, kimseden yardım talep etmeden maişetini sağlamak için alın teriyle çalıştığı ve bununla iftihar ettiğini sözlerine ekledi.

Annesine işlerinde yardımcı olan Mu'tasım ise, Gazze'deki kötü olan ekonomik durumun toplumun tüm kesimlerinde hissedildiğini belirterek, annesinin çalıştığı yemek projesinin evin başlıca geçim kaynağı olduğunu kaydetti.

Yorumlar