Elazığ 2. Uluslararası Sahnede Engel Yok Tiyatro Festivali başladı

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Önalan: - ''Bakanlık olarak engellilerin sanatta yer alması kadar önemli bir şey olmadığını düşünüyoruz''

Google Haberlere Abone ol
Elazığ 2. Uluslararası Sahnede Engel Yok Tiyatro Festivali başladı

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da bu yıl ikincisi düzenlenen ''Uluslararası Sahnede Engel Yok Tiyatro Festivali'' başladı.

Kentteki bir otelde düzenlenen festivalin açılış programında, Hazara Baba Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Halk Dansları ekibi tarafından çayda çıra ve çeşitli halk oyunlarından oluşan gösteri sunuldu.

Programda engelli bireyleri anlatan belgesel gösteriminin ardından tiyatro dalında gösterdikleri başarılı çalışmalarından dolayı bazı tiyatro sanatçılarına ve engelli tiyatro oyuncularına ödül verildi.

Programda konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Kenan Önalan, engelli bireylerle ilgili çalışmalara sivil toplum örgütlerinin de katkı sunması halinde devletin bu konuda daha da başarılı olacağını belirtti.

Önalan, şöyle konuştu:

''Bakanlık olarak engellilerin sanatta yer alması kadar önemli birşey olmadığını düşünüyoruz. Engelliler ekonomide yer aldıkça Türkiye'nin ekonomisi gelişecektir, sanatta yer aldıkça Türkiye'nin sanatı gelişecektir. Kültür sanata bakış açımız değiştikçe Türkiye bir yerlere gelecektir. Genel anlamda engellilik konusunda son 15 yıla kadar çok çok gerilerdeydik, sıfıra yakındık. Ama çok şükür 2005'te Engelliler Yasası çıktı. Daha sonrasında 2014'te Engelliler Yasası'nı güncelledik, çok güzel çalışmalar oldu.''

Elazığ Belediye Başkan Vekili Mehmet Tügen de engelilere yönelik çalışmaları önemsediklerini belirtti.

Kentin engelli bireyler açısından yaşanılabilir hale getirilmesi noktasında önemli çalışmalar ortaya koyduklarını ifade eden Tügen, şunları kaydetti:

''Bölgemizin prestijli parklarından Kültür Park'ta Down Cafe açıldı. '+1 Öndeyim' farkındalık filmi şehrimizde çekildi. Elazığ Belediyesi İşitme Engelliler Futbol Takımı süper lig şampiyonu oldu. Girişimcilik kursları düzenlendik, iş yeri açanlara KOSGEB üzerinden 50 bin lira karşılıksız kredi sağlandı. 6 büfe ihale yoluyla engellilere verildi. Bu ihalelere sadece engelli arkadaşlarımız katılabildi. Engelli kardeşlerimiz için her yıl iftar programları düzenlendi. Engellilere yönelik çalışmalarından dolayı 3. Engelsiz Sanat Ödülleri'nde Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz 'Yılın başkanı' seçildi. Buna benzer belediyemizin çok ciddi çalışmaları var.''

Türkiye Engelsiz Sanat Birliği Platformu Başkanı Erdem Öksüz de bugüne kadar 300 oyun ve 6 festival organize ettiklerini, Türkiye'de ilk kez engelsiz sanat ödülleri dağıttıklarını kaydetti.

Türkiye Engelsiz Sanat Birliği ve Elazığ Müzik Eğitim Tiyatro Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edilen festival, engelli bireylerin toplumla kaynaşmasını sağlamak, engelleri sanatla aşmak ve engellilere yönelik farkındalığı arttırmak amacıyla düzenleniyor.

Tiyatro kulüpleri, dernekler, üniversiteler, kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği festival 6 gün sürecek.

Yorumlar