"Edebiyat Mevsimi" 21 Kasım'da başlıyor

- "Darbeler ve Edebiyat" temasıyla edebiyatseverlerle buluşacak etkinlikte, söyleşiler, müzik dinletileri, şiir akşamları, imza günleri, okuma atölyeleri, sergiler ve film gösterimleri de yer alacak - TYB İstanbul Şube Başkanı Bıyıklı: - "Tarih yapmaktan tarih yazmaya vakit bulamamış bir ecdadın ahfadı olarak, artık hem tarihe şahitlik edip hem de şahitliklerimizi kayıt altına aldığımız dönemlere geldik. İlk gece tepemizden uçaklar geçerken, karşımızda tanklar ve silahını milletine doğrultmuş dururken askerler, bazı arkadaşlarımızla bu anlarda dahi yaşadıklarımızı yazmamız gerektiğini konuştuk"

Google Haberlere Abone ol
"Edebiyat Mevsimi" 21 Kasım'da başlıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "8. Edebiyat Mevsimi" 21 Kasım'da başlıyor.

Yaklaşık 100 şair yazar ve akademisyenin konuşmacı olarak katılacağı "8. Edebiyat Mevsimi", "Darbeler ve Edebiyat" temasıyla edebiyatseverlerle buluşacak.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı gün boyunca darbe ve edebiyat ilişkisinin farklı yönleriyle konunun uzmanları tarafından kapsamlı bir şekilde inceleneceğini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişiminin etkilerinin büyük olduğunu belirten Bıyıklı, "Tarih yapmaktan tarih yazmaya vakit bulamamış bir ecdadın ahfadı olarak, artık hem tarihe şahitlik edip hem de şahitliklerimizi kayıt altına aldığımız dönemlere geldik. İlk gece tepemizden uçaklar geçerken, karşımızda tanklar ve silahını milletine doğrultmuş dururken askerler, bazı arkadaşlarımızla bu anlarda dahi yaşadıklarımızı yazmamız gerektiğini konuştuk." şeklinde konuştu.

Bıyıklı, Türk edebiyatının darbeleri yeterince konu edinmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin, siyasi rejimi maalesef darbelerle malul. Sultan Abdülaziz’e 1876’da yapılan kanlı darbeden sonra, 2. Meclis’e yapılan gizli darbe, 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat ve nihayet 15 Temmuz kanlı darbesini gördük. Biz bu festivalde bir anlamda 'Neden darbeler yeterince işlenmedi ya da işlenmiyor?' sorusunun cevabını arayacağız. Yazar olmak sorumlu olmaktır. Günümüz edebiyatçılarına da büyük görevler düşüyor bu anlamda."


- Onur konuğu Üstün İnanç

Şairler ve yazarların, milletlerin mücadelelerini eserleriyle anlattığına dikkati çeken Bıyıklı, "Türklerin mücadelesini Akif, Pakistan halkının mücadelesini İkbal, Hindistanlılar'ın kavgasını Tagore, Macar halkının mücadelesini Petöfi bayraklaştırmıştır. Biz, TYB İstanbul Şubesi olarak 15 Temmuz sonrasında kısa süre içerisinde Şahitlik Bildirisi yayınladık ve darbecilere karşı milletimizin yanında olduğumuzu dosta düşmana ilan ettik. Şahitlik Bildirisi bin yazarın imzasıyla yayınlandı ve büyük yankı uyandırdı. Bu şahitliğin tarihe geçmesi, kayıtlara girmesi niyetiyle ve gelecek nesillerin bugünleri derli toplu okuması açısından elli yazarımızın yazısını kitaplaştırarak şahitliğimizi ebedileştirdik." diye konuştu.

Onur konuğu olarak Yazar Üstün İnanç'ın da katılacağı "8. Edebiyat Mevsimi"nde, söyleşiler, müzik dinletileri, şiir akşamları, imza günleri, okuma atölyeleri, sergiler ve film gösterimleri de yer alacak.

Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşecek etkinlik, 26 Kasım'da ödül töreniyle sona erecek.

Yorumlar