"Denis Brown" Kaligrafi Çalıştayı

- Mürekkep Sohbetleri Topluluğu tarafından organize edilen çalıştay, İrlandalı sanatçı Denis Brown'ın yönetiminde başladı

Google Haberlere Abone ol
"Denis Brown" Kaligrafi Çalıştayı

İSTANBUL (AA) - Mürekkep Sohbetleri Topluluğu tarafından düzenlenen, "italik yazı" temalı kaligrafi çalıştayı, İrlandalı sanatçı Denis Brown eğitmenliğinde başladı.

Küçükçekmece Geleneksel Sanatlar Akademisi'nde gerçekleştirilen çalıştayda ilk gün eğitiminin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Brown, davet üzerine Türkiye'ye gelerek eğitim verdiğini ve gösterilen misafirperverlikten çok memnun kaldığını söyledi.

Sanatçı Denis Brown, atölye çalışmasında kaligrafi üzerine eğitim verdiğini aktararak, "Burada öğrencilere temel italik yazıları gösteriyorum. Ben daha hızlı hareketlerle, enerji formlarını buluşturuyorum. Bu atölye çalışmasında, iki yıl eğitim almış ya da daha yeni başlamış öğrencilere, temel bazı sıkıntıları çözmek adına, yazının temelini ve genel kurallarını gösteriyorum. Dürüst olmak gerekirse eğitim için iki gün çok kısa bir süre ve katılan öğrenciler farklı bir italik yazım öğrenmişler. İki gün kısa ama biz temelleri verdikten sonra, hocalarıyla devam ettiklerinde daha ileri seviyeye geleceklerine inanıyorum." dedi.

Verdiği temel dersin çok önemli olduğunun altını çizen Brown, şöyle devam etti:

"Bu temel olmadan, daha süslü harfler yapmaya kalkmak ve ileri seviyelerde denemelerde bulunmanın sonucunda, maalesef tıpkı temeli çürük bir yere bina yapıldığında, binanın çökmesine benzer. Kaligrafide temel doğru alınmazsa aynı şey olacaktır. Dolayısıyla temelin çok sağlam olması gerekiyor. Atölye çalışmasının faydası da bu anlamda olacak."

- "Brown, 18 yaşından beri atölye çalışmaları yapıyor"

Mürekkep Topluluğu üyesi ve kaligrafi eğitmeni Erhan Olcay da Türkiye'de kaligrafinin son 10 yıl içinde daha popüler hale geldiğine dikkati çekerek, çalıştayın 4 gün süreceğini ifade etti.

Brown'ın çalışmalarına değinerek, "Çalıştayın yürütücüsü, dünyaca ünlü, İrlandalı kaligraf Denis Brown, 18 yaşından beri, dünyanın her yerinde atölye çalışmaları yapıyor." diye konuştu.

Olcay, çalıştay kapsamında 20 kişilik iki ayrı sınıf oluşturulduğunu dile getirerek, "Gruplar ikişer gün eğitim alacak. Toplam dört gün eğitim verilecek. Bugün, italik küçük harfler üzerine eğitim verildi. İkinci gün ise italik büyük harfler üzerine eğitim verilecek." ifadelerini kullandı.

Sanatçının kendi eserlerini de beraberinde getirdiğini aktaran Olcay, bu eserlerin çalıştay kapsamında sergilendiğini sözlerine ekledi.

Küçükçekmece Belediyesi ve Güven Sanat'ın sponsorluğunu üstlendiği çalıştayın sonunda, öğrencilere katılım belgesi verilecek.

Çalıştay, 10 Eylül'de sona erecek.

Yorumlar