"Demokrasi zaferi" opera sahnesine taşınacak

- "Demokrasi ve Şehitlere Saygı Konseri" ile 15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı verilen mücadele, Türk bestecilerin müzikleri eşliğinde, fotoğraflarla opera sahnesinde anlatılacak - Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Ada: - "Konserlerimizi 22 ve 29 Ekim'de gerçekleştireceğiz. Türk milletinin bu saldırı karşısında nasıl dimdik ayakta kaldığını, gücünü anlatacağız" - "Daha önce şehitler için yazılmış eserlerin uygun bölümlerinden derlediğimiz, toplamı 45 dakikayı geçmeyen, müzikle görseli birleştiren bir sunum hazırladık. Arka planda orkestra, önde sunum perdesi olacak"

Google Haberlere Abone ol
"Demokrasi zaferi" opera sahnesine taşınacak

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce düzenlenecek "Demokrasi ve Şehitlere Saygı Konseri" ile 15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı verilen demokrasi mücadelesi, Türk bestecilerin müzikleri eşliğinde, fotoğraflarla opera sahnesine taşınacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016-2017 sanat sezonunda 42 eserden oluşan repertuvarla izleyiciyle buluşacaklarını söyledi.

Igor Stravinsky'nin "The Rake's Progress", Arrigo Boito'nun "Mefistofele", Johann Sebastian Bach'ın "Kaffeekantat", Giuseppe Verdi'nin "Ernani" ve Peter İlyiç Çaykovski'nin "Yolanta" operalarının Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşacağını belirten Ada, daha önce sahnelenen ancak uzun yıllardır oynanmayan Gioacchino Rossini'nin "İl Signor Bruschino"su gibi bazı eserlerin de prömiyerinin yapılacağını bildirdi.

Bu yıl Ankara Devlet Opera ve Balesinin bir ilki gerçekleştireceğini ifade eden Ada, "Türkiye'de opera kurulduğundan beri 20. yüzyıl eserlerini sıklıkla oynayamıyoruz. Bu sene bunu yoğunlaştıracağız. Fransız Kültür Ataşeliği iş birliğiyle besteci Claude Debussy'nin 'Pelleas et Melisande' operasının Türkiye prömiyerini gerçekleştireceğiz. Bu opera 20. yüzyılın başeserlerinden. Fransa'nın iki ünlü tenor ve sopranosu da bu operada başrol oynayacak. Operaseverlere farklı bir imkan sunacağız." dedi.

- "Demokrasi ve Şehitlere Saygı Konseri"

Ada, genel müdürlük olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası üzerlerine düşeni yapmak için de çalıştıklarını vurguladı.

Bu kapsamda "Demokrasi ve Şehitlere Saygı Konseri" düzenleyeceklerini anlatan Ada, şunları kaydetti:

"Konserlerimizi 22 ve 29 Ekim'de gerçekleştireceğiz. Çağrışım metoduyla yapacağımız fotoğraflarla görsel bir sunum olacak. Türk milletinin bu saldırı karşısında nasıl dimdik ayakta kaldığını, gücünü anlatacağız. Bu olayın unutulmamasına katkı sağlayacağız. Gösteride eserler, Türk bestecilerden seçildi. Daha önce şehitler için yazılmış eserlerin uygun bölümlerinden derlediğimiz, toplamı 45 dakikayı geçmeyen, müzikle görseli birleştiren bir sunum hazırladık. Arka planda orkestra, önde sunum perdesi olacak. Fotoğraflarla 15 Temmuz'u izleyicilerimize anlatacağız.

Gösteride görüntüleri, Yunus Emre, Şehitler, Atatürk oratoryoları, Şehidin Türküsü, Ankara 1923 ve Çanakkale Kahramanları Destansı Oratoryosu'ndan bölümlerle destekleyeceğiz. Bu konuda yazılacak yeni eserleri de ekleyerek her yıl, demokrasiye saldırıyı kınamayı planlıyoruz."

Ada, bu yıl 6 ildeki opera ve bale sahnelerinde Türk bestecilerin önemli eserlerini sahneleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar