"Darbe Dönemlerinde Basının Duruşu" paneli

- Gazeteci-yazar Oğur: - "Hükümete destek veren ya da vermeyen birçok televizyon, bazıları geç de olsa darbe girişimine karşı duruş sergiledi. Darbe gecesi bazı televizyonların darbe bildirisinin haberini yapması ise en büyük yanlıştı. Burada gazetecilik reflekslerini bir kenara bırakıp yasa dışı olduğunu söylemeleri gerekirdi çünkü öncesinde Başbakan çıkıp bunun bir darbe girişimi olduğunu söyledi"

Google Haberlere Abone ol
"Darbe Dönemlerinde Basının Duruşu" paneli

İSTANBUL (AA) - Gazeteci-yazar Yıldıray Oğur, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Basın İlan Kurumu'nun iş birliği ile düzenlenen "Basın Dünyasından Yüzler Sesler" etkinliğine konuk oldu.

TYB İstanbul Şubesi'nin Sultanahmet'teki merkezi Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen ve Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey'in moderatör olduğu "Darbe Dönemlerinde Basının Duruşu" başlıklı etkinlikte konuşan Oğur, "Hükümete destek veren ya da vermeyen birçok televizyon, bazıları geç de olsa darbe girişimine karşı duruş sergiledi. Darbe gecesi bazı televizyonların darbe bildirisinin haberini yapması ise en büyük yanlıştı. Burada gazetecilik reflekslerini bir kenara bırakıp yasa dışı olduğunu söylemeleri gerekirdi çünkü öncesinde Başbakan çıkıp bunun bir darbe girişimi olduğunu söyledi." dedi.

Darbecilerin hiç beklemediği kanalların karşıt yayın yapmasının önemine değinen Oğur, "Eğer darbecilerin seslerini duyurabilecekleri bir tane bile kanalları olsaydı ve kontrolün ellerinde olduğunu söyleselerdi başka bir durum ortaya çıkabilirdi. Sürekli darbecilerin aleyhine yayınlar yapıldı. Başbakan, Cumhurbaşkanı açıklamalar yaptı." diye konuştu.

Ordu içerisinde de darbeye karşı duranların olduğunu aktaran Oğur, şunları belirtti:

"Asker içerisinde Cumhurbaşkanının uçağını görmemeleri için savaş uçaklarının radarlarını bloke eden iki albay vardı. Parça parça olan aslında birleştirildiğinde etkili olan direnişler oldu. Burada darbecilerin en büyük yanılgısı insanların elleriyle tankları durdurmaya çalışacaklarını hesaba katmamaları oldu. Bir kaç el havaya ateş edilince insanların korkup kaçacağını düşündüler. Bu hesapta olmayan bir şeydi."

Oğur, 15 Temmuz darbe girişiminin diğer darbelerle kıyaslandığında profesyonelce hazırlanmış kanlı bir girişim olduğunu belirterek, "Diğer darbe girişimlerine baktığınızda en fazla askerin burada kullanıldığını, içerisinde çok sayıda komutanın olduğu bir girişimdi. Eğer örneğin polisler tarafından durdurulmasaydı Tekirdağ'dan çok sayıda İstanbul'a asker sevkıyatı yapılacaktı. Örneğin pek çok yerde askeri araçlara arızalar çıkarıldı. İnternetten o ara en çok tank nasıl durdurulur aramaları yapıldı." ifadelerini kullandı.

Oğur aynı zamanda, geçmiş darbeler ve darbe girişimleriyle ilgili ses kayıtları ve medyanın darbelere nasıl destek verdiğini gösteren gazete kupürleri ve ses kayıtlarını izleyicilerle paylaştı.

Yorumlar