CSO'dan Türk-Japon dostluğu konseri

- CSO tarafından, 14 Ekim'de "Gerçek Fedakarlık ve Dostluğun Hikayesi-Türk-Japon Dostluğu 125. Yılı Anı Konseri" verilecek

Google Haberlere Abone ol
CSO'dan Türk-Japon dostluğu konseri

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 14 Ekim'de "Gerçek Fedakarlık ve Dostluğun Hikayesi-Türk-Japon Dostluğu 125. Yılı Anı Konseri"ni Ankaralı müzikseverlerle buluşturacak.

CSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, orkestra 14 Ekim'de Türk-Japon dostluğunun tarihteki izlerine ithafen Japon besteci Seiji Mukaiyama'nın bestelediği ve orkestra şefliğini üstlendiği, "Gerçek Fedakarlık ve Dostluğun Hikayesi-Türk-Japon Dostluğu 125. Yılı Anı Konseri"ni Ankaralı müzikseverlere sunacak.

Solistliğini soprano Nazlı Alptekin'in yapacağı konserde, basta Emin Hasan Alptekin yer alacak. Halit Mızraklı'nın sunacağı konserde, Devlet Çoksesli Korosu da sahne alacak. Konserin "Kıl Payı-Tahran'dan Kaçış" başlıklı birinci bölümünde, 1985'te İran-Irak savaşı sırasında İran'da mahsur kalan 215 Japon vatandaşının her şeyi göze alarak, yola çıkan Türk Hava Yolları'na ait uçakla Türkiye'ye getirilmesi ve kurtarılmasının öyküsü anlatılıyor.

Eserin ikinci bölümünde ise Ertuğrul Fırkateyni mürettebatına ithafen bestelenen "Ertuğrul'un Yolculuğu" sahnelenecek.

"Ertuğrul'un Yolculuğu" bölümünde, Prens Komatsu Nomiya Akihito'nun 1887'de Osmanlı topraklarını ziyaretinin ardından II. Abdülhamit'in 1889'da Osmanlı'nın en üst düzey devlet nişanı olan İmtiyaz Nişanı'nı takdim etmek amacıyla Japonya'ya bir savaş gemisi göndermesi, görevini başarıyla tamamlayıp, Yokohama'dan ayrılan Ertuğrul Fırkateyninin, Kushimoto beldesi yakınlarında tayfuna yakalanması ve Kushimoto halkının gece yarısı yardıma koşmasıyla, 650 mürettebattan 69'unun mucizevi şekilde kurtarılması konu ediliyor.

Yorumlar