Çankırı'da aşıklar atıştı

- Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ile Türkiye Dili ve Edebiyat Derneği Çankırı Şubesinin düzenlediği "Aşık-Ozan Günleri"nde Aşık Celali ile Aşık Mustafa Serdali maharetlerini sergiledi

Google Haberlere Abone ol
Çankırı'da aşıklar atıştı

ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da düzenlenen "Aşık-Ozan Günleri" programında aşıklar atıştı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ile Türkiye Dili ve Edebiyat Derneği Çankırı Şubesinin düzenlediği "Aşık-Ozan Günleri" Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akyol, açılışta yaptığı konuşmada, Türkçe'yi daha ileriye taşımak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Aşıklık geleneğinin Türk toplumu için çok önemli olduğunu söyleyen Akyol, "Aşıklık geleneği Türk toplumunda olduğu gibi Çankırı'nın da temel değerlerinden birisidir. Özellikle Çankırı ile ilgili araştırma yapanlar Yapraklı panayırının Çankırı aşıklık geleneğinde önemli bir yere sahip olduğunu bilmektedirler. Biz bu geleneğimizi günümüzde de yaşatmak istiyoruz. Bu çerçevede aşıklık günleri programı düzenledik." dedi.

Programın sunuculuğunu yapan Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdulselam Arvas da aşıklık geleneği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Aşıklık geleneğinin temelinin Orta Asya'ya kadar uzandığını dile getiren Arvas, "Aşıklık geleneğinin öncesi olan başka gelenekler de var. Orta Asya'ya dayanan, aşıklık geleneğini besleyen gelenekler var. Eskiden Şamanlar, ozanlar vardı. Şamanlar ve ozanlar bugünkü aşıkların ortak yönü olan doğaçlama şiir söyleyebilmeleri ile bilinir. Dolayısıyla aşıklık geleneği de çok eski kökenleri olan bu gelenekler üzerine dayanmaktadır. Anadolu'da yeni bir öz oluşturan aşıklar bugüne kadar gelmiştir." diye konuştu.

Herkesin aşıklık geleneğini sürdüremeyeceğini vurgulayan Arvas, "Aşık olmak herkesin harcı değildir. Aşık olacak insanda belli özellikler olmalı elbette. Öncelikle Allah vergisi söz söyleme hüneri olacak. Saz çalmasını bilecek. Saz çaldıktan sonra ustası varsa ustasından mahlas alacak. Eğer ustası yoksa bir rüya görmüşse aşık, bu rüyayla kendisine bir mahlas verilecek. Bu anlamda söz söyleme, saz çalma, mahlas alma ve usta çırak ilişkisi çok önemli." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından "Aşık Celali" olarak tanınan Celal Yenitürk ile "Aşık Mustafa Serdali" olarak bilinen Mustafa Akbıyık tarafından aşıklar atışması gerçekleştirildi. İkilinin atışması, dinleyenlerin alkışlarıyla sık sık kesildi.

Yorumlar