Bakanlık, belediyelerin su kayıpları için harekete geçti

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğiyle, belediyelerin su kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi için "Su Kayıplarının Kontrolü" eğitim programı başlatıldı

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık, belediyelerin su kayıpları için harekete geçti

ANKARA (AA)- Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin iş birliğiyle, belediyelerin su kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi amacıyla düzenlenen, "Su Kayıplarının Kontrolü" eğitim programı başladı.

Ankara'da bir otelde düzenlenen eğitim toplantısına, 30 büyükşehir ve 51 il belediyesinden çok sayıda teknik ve idari temsilci katıldı. Belediyelerin su kayıp-kaçakları konusunda neler yapmaları gerektiğinin anlatıldığı toplantının açılış konuşmasını Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Başkanı Taner Kimençe yaptı.

Kimençe, hızlı nüfus ve belediye sayısındaki artışın su kaybına etkisine vurgu yaparak, önleyici tedbirler hakkında bilgi verdi.

Su yönetimiyle ilgili ihtiyaç duyulan konuları ele alarak bilimsel ve çağın gerektirdiği yöntemleri kullandıklarını aktaran Kimençe, müdürlük olarak kayıp kaçakla büyük mücadele verdiklerini ifade etti.

Kimençe, 2012 yılında su tüketimini "İçme suyu" ve "Tarım sektörü" olarak ikiye ayırdıklarını belirterek, tarım sektörüyle ilgili yönetmeliğin onaylanmasını beklediklerini kaydetti.

Gelir getirmeyen suyun Türkiye açısından büyük bir kaynak kaybı anlamına geldiğine işaret eden Kimençe, bu alandaki düzenlemelere ilişkin şunları söyledi:

"2012 TÜİK verileri göre, Türkiye genelinde gelir getirmeyen su miktarı % 43,6 olarak hesaplanmıştır. Gelir getirmeyen su miktarının içinde ise Türkiye genelinde kayıp oranı % 40’ın üstündedir. 2014 yılında yayımlanmış olan yönetmenlik gereğince her yıl Şubat ayında belediyelerimizin yıllık su raporlarını Bakanlığımıza iletmesi ve vatandaşlara ilan etmesi hüküm altına alınmıştır. Ülkede yüzde 74 oranıyla en fazla su tüketiminin yaşandığı tarım sektörünün akabinde gelen içme suyu sektörü bu şekilde, kaynak kullanımı, etkili kullanım, tasarruflu kullanım prensipleri doğrultusunda mevzuata dair desteklerimiz düzenlenmiş olacak."

- Bakanlığın su kayıp-kaçaklarıyla mücadelesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı içme ve kullanma şebekelerinin en önemli su kullanıcılarından olan belediyelerin, kayıp-kaçak oranlarını kontrol altına alması için bazı düzenlemeler de hayata geçirdi.

Bu kapsamda, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan içme suyu şebekelerindeki kayıp ve kaçakların takibi, kontrolü ve önlenmesine dair "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği" 8 Mayıs 2014'te yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile büyükşehir belediyeleri su kayıp oranlarını 2023 yılına kadar %25 düzeyine, diğer il belediyeleri ise 2028 yılına kadar %25 düzeyine indirmekle yükümlü hale geldi.

Bunun düzenlemeden yaklaşık bir yıl sonra, belediyelerin takip, önleme ve kontrol yükümlülüklerine ilişkin "İçme suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliği" de 16 Temmuz 2015'te yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelik ve tebliğde yer alan konular ile belediyelerin su kayıp-kaçakları konusundaki yükümlülüklerinin, deneyimli Su Kanalizasyon İdareleri'nden gelen eğiticiler tarafından anlatılacağı "Su Kayıplarının Kontrolü Eğitimi" iki gün sürecek.



Yorumlar