Bakan Avcı, 3. Uluslararası İstanbul Trienali'ni ziyaret etti

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Biz Türkiye'de yurtsuzlaşmaya, yurtsuz insanlara duyarlılık konusunda, kendimizce çok eski tecrübelere sahibiz. Türkiye bir anlamda yurtsuzlaştırılan insanların da yurdu oldu hep" - "Suriyeli misafirlerimizle ilgili yaşadıklarımızı, onların ve bizim birlikte yaşadıklarımızı anlamamakta çok anlaşılmaz bir ısrar gösteren bazı ülkelerde özellikle bu serginin, etkinliğin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" - Küratör Yazıcı: - "İstanbul Trienali 'Yurtsuzlaşma' konusunu bu sefer seçmişti. Bu bir zorunluluktu"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Avcı, 3. Uluslararası İstanbul Trienali'ni ziyaret etti

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Biz Türkiye'de yurtsuzlaşmaya, yurtsuz insanlara duyarlılık konusunda, kendimizce çok eski tecrübelere sahibiz. Türkiye bir anlamda yurtsuzlaştırılan insanların da yurdu oldu hep." dedi.

Bakan Avcı, Beyoğlu'ndaki Cumhuriyet Sanat Galerisinde açılan 3. Uluslararası İstanbul Trienali'ni gezdi.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Avcı, eserlerden çok etkilendiğini söyledi.

Avcı, "Yürek yıkıcı, yürek yakıcı buldum açıkçası. Biz Türkiye'de yurtsuzlaşmaya, yurtsuz insanlara duyarlılık konusunda, kendimizce çok eski tecrübelere sahibiz. Türkiye bir anlamda yurtsuzlaştırılan insanların da yurdu oldu hep. Öyle olageldi ama hiç bu kadar derli toplu biçimde, bu düzeyde bir sanatsal anlatımla dile getirilmiş olmasını bugüne kadar başaramamıştık. Bu trienal bunu başardı." diye konuştu.

Trienali düzenleyenlere ve eserleriyle katkıda bulunan sanatçılar ile çocuklara teşekkür eden Avcı, "Keşke tanıtımını biraz daha etkin bir biçimde yapabilseydik. Dolayısıyla bu tanıtım konusundaki eksikliğimizi hissederek de dolaştım sergiyi." ifadesini kullandı.

Trienalin Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerde de gerçekleşmesinin önemine değinen Avcı, şunları kaydetti:

"Suriyeli misafirlerimizle ilgili yaşadıklarımızı, onların ve bizim birlikte yaşadıklarımızı anlamamakta çok anlaşılmaz bir ısrar gösteren bazı ülkelerde özellikle bu serginin, etkinliğin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Birazdan zaten bu düzenlemeyi yapan arkadaşlarla da bunu konuşacağız. Nasıl yapabiliriz? Bu eserleri, uluslararası kamuoyunda bu konudaki duyarsızlığı aşmak için yani bir ölçü de olsun sarsmak için nasıl değerlendirebiliriz?"


- "Özünde, hep aynı insanlık durumuna işaret eden çalışmalar var"

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, gördüğü eserler arasında ayrım yapmadığının altını çizerek, "Bu tür toplu çalışmalarda eserler, yapılan işler arasında bir sınıflama yapmak, bir hiyerarşi kurmak, 'en çok', 'en az' değerlendirmesinde bulunmak doğru olmaz. Hepsi çok etkileyici. Bunu nezaket cümlesi olarak söylemiyorum. Gerçekten, her eserde çok farklı anlayış ve farklı tekniklerle ama özünde, hep aynı insanlık durumuna işaret eden çalışmalar var." değerlendirmesinde bulundu.

Serginin 24 Eylül'de kapanacağını anımsatan Avcı, İstanbulluların cuma ve cumartesi günü trienali gezmesi tavsiyesinde bulunarak, "Özellikle İstanbul'da bu civarda yaşayan öğretmenlerimizin gelip görmelerini çok isterim. Çünkü burada aynı zamanda çocuklarımızın da çalışmaları var. İnşallah bu sergiyi önümüzdeki aylarda, farklı yerlerde daha geniş bir tanıtımla yine izleyicilere sunmayı başarabiliriz." dedi.

Trienalin küratörlüğünü üstlenen Hülya Yazıcı da Bakan Avcı'ya ziyareti dolayısıyla teşekkür ederek, "(Bakan Avcı) Beklediğimizden çok daha fazla önem atfederek izledi her bir eseri. Çok güzel bir ilgiydi bizim için. İstanbul Trienali 'Yurtsuzlaşma' konusunu bu sefer seçmişti. Bu bir zorunluluktu. Keşke olmasaydı ama bu coğrafyada ne yazık ki bu insanlık dramını yaşıyoruz. Biz bunu sanatsal olarak nasıl aktarabiliriz? Daha çok bu olguyu yaşamış sanatçılarla çalıştık bu sergide." diye konuştu.

Güncel sanatın güncel olaylarla ilgili temalar kurmaya çalıştığına işaret eden Yazıcı, "İnşallah bundan sonra daha güzel konularla bu sergiyi sürdürmeyi diliyorum." dedi.,


- "Trienalde 40 sanatçının 80 eseri var"

Yazıcı, Suriyeli, Iraklı ve Türk sanatçıların yanı sıra Slovenya ve Polonya'dan sanatçıların da eserlerinin trienalde yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"40 sanatçı ve 80'e yakın çalışma var. Daha çok farklı disiplinlerden işler var. Resim, enstalasyon, video art ve heykel gibi pek çok sanat disiplininden çalışma var. Kavramsal sanat çalışmalarında bir sınırlama olmadığı için sanatçı hangi teknikle, kendini rahat hissederse o şekilde çalışması ortaya çıkıyor."

Trienale sanatseverlerin yoğun ilgisi olduğuna da değinen Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın da bugün sergiyi gezdiğini söyledi.

Bakan Avcı, trienaldeki tüm eserlere ilişkin Yazıcı'dan ve eserleri yapan sanatçılardan bilgi aldı.

Avcı'ya ziyaretinde İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan eşlik etti.

3. Uluslararası İstanbul Trienali, 24 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.

Yorumlar