Azerbaycan'da muharrem ayı etkinlikleri

- Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezince aşure tanıtımı ve ikramı yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'da muharrem ayı etkinlikleri

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'da muharrem ayı etkinlikleri kapsamında aşure tanıtımı ve ikramı yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezinin "Ortak Kültürümüz Aşure" ismiyle düzenlediği etkinliğe Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas, Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım, büyükelçilik çalışanları, akademisyenler, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Müsteşarı Barlas, etkinlikte yaptığı konuşmada, aşure pişirmenin ve dağıtmanın yüzyıllardır devam eden güzel bir gelenek olduğunu söyledi.

Türkiye'de özellikle muharrem ayında büyük kazanlarda aşure pişirilerek komşulara dağıtıldığını hatırlatan Barlas, aşure gününün İslam kültüründe önemli bir gün olduğunu vurguladı.

Barlas, aşure geleneğinin bereketi, dostluğu, çaba harcamayı, beraberliği ve paylaşmayı simgelediğini kaydetti.

Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, aşurenin Türk kültürünün ortak yiyeceği olduğunu, bundan yola çıkarak aşureyi kardeş Azerbaycan'da tanıtmak istediklerini söyledi. Azerbaycan'da zaten benzer yiyeceğin olduğunu, aşure yapılarak dağıtıldığını belirten Yıldırım, Anadolu aşuresinin pişirilme noktasında biraz farklı olduğunu bildirdi.

"Azerbaycan'la acımız acımız, kaygımız kaygı, sevincimiz sevinç" diyen Yıldırım, aşure dağıtarak ruh ve duygu ve düşünce birliğini vurgulamaya çalıştıklarını ifade etti.

Bir Türk lokantasında düzenlenen etkinlikte davetlilere aşure ve helva ikram edildi, aşure geleneğiyle ilgili sunumlar yapıldı.


Yorumlar