"Arap dünyasından 130 yayıncı CNR'da"

- Arapça Yayınlar Bölümü Koordinatörü Ağırakça: - "Bu sene 100 standımız var. Yaklaşık 14 farklı Arap ülkesinden, ağırlıklı olarak Lübnan ve Mısır olmak üzere, 130 yayıncımız fuarda hizmet veriyor" - "TBYM bünyesinde'nde fikir ve düşünce yelpazesinin tüm renkleri görülebilecek"

Google Haberlere Abone ol
"Arap dünyasından 130 yayıncı CNR'da"

İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliğince düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu "CNR 5. Uluslararası Kitap Fuarı" kapsamında, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) ve Basım Yayım Birliği öncülüğünde açılan "Arapça Yayınlar Bölümü" 18 Mart'a kadar okuyucularla buluşacak.

TBYM Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı, Arapça Yayınlar Bölümü Koordinatörü Muhammed Hamidullah Ağırakça, "AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arapça kitapların olduğu bölümünün bu yıl 'CNR Uluslararası Kitap Fuarı' bünyesinde 3'üncü kez gerçekleştirildiğini söyledi.

- 14 farklı ülkeden 130 yayıncı

Ağırakça, "Arapça Yayınlar Bölümü"nde 2016 yılında 35, 2017 yılında ise 72 standın yer aldığını belirterek, "Bu sene 100 standımız var. Yaklaşık 14 farklı Arap ülkesinden, ağırlıklı olarak Lübnan ve Mısır olmak üzere, çünkü Arap dünyasında yayıncılığın kalbi Mısır ve Lübnan'da atıyor, 130 yayıncımız fuarda hizmet veriyor." dedi.

Türkiye'de yayınevi açan Arap yayıncıların da fuara katılım gösterdiğini dile getiren Ağırakça, "Bu stantlar içerisine baktığınız zaman bazı yayıncıların aslında Suriyeli, Mısırlı, Iraklı olup daha önce yayıncılık mesleğini kendi ülkelerinde yürüten, ancak ülkelerindeki savaş şartlarından dolayı mesleklerini Türkiye'ye taşımış yayıncılar olduğunu görüyoruz. Bu yayıncılar aynı zamanda bu fuarı bir fırsat olarak değerlendiriyorlar." diye konuştu.

Ağırakça, İstanbul'da yaşayan Arap yayıncıları bir araya getiren "Türkiye'deki Arap Yayıncılar Platformu" üyelerinin de TBYM bünyesindeki organizasyonda aktif rol aldıklarını dile getirdi.

Fuar kapsamındaki çalışmalara değinen Ağırakça, şunları kaydetti:

"Fuarda kitaplar dışında aktif olarak kültürel etkinliklerimiz var. Fuar boyunca 23 adet konferans ve panel düzenliyoruz. Türkiye'deki Arap edebiyatçılar, Arap şairler burada kendi aralarında bir etkinlik yaptı. Aynı zamanda bu bölümde kadın hakları üzerine de bir etkinlik gerçekleşti. Ayrıca gençlere ve çocuklara yönelik özel bir stant açıldı."

- "Fikir ve düşünce yelpazesinin tüm renkleri Arapça bölümünde görülebilecek"

Ağırakça, Katar Kültür Bakanlığı'nın da fuar içersinde bir stant açtığını ve bunun önemli bir nokta olduğu değerlendirmesinde bulunarak, daha önce de Türkiye'nin Doha'daki kitap fuarına katılım gösterdiğini ifade etti.

Fuar kapsamında aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerinin altını çizen Ağırakça, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada kitap alma imkanı olmayan öğrenciler için hayırsever insanlardan ve belediyelerimizden destek aldık. Buraya gelen her öğrenciye kitap alabilmeleri adına 20 lira değerinde 2 kupon veriyoruz. Ayrıca İstanbul'daki Arap nüfusunun buraya gelebilmesi için de, Arapların yoğun olduğu Fatih, Esenyurt, Sultanbeyli, Bağcılar ve Başakşehir gibi ilçelere afişler asıldı ve 100 bin broşür basıldı."

"Arapça Yayınlar Bölümü"ndeki çeşitliliğe dikkati çeken Muhammed Hamidullah Ağırakça, İslami eserlerin yer aldığı fuarda katolik ve ortodoks dünyasından da yayıncıların bulunduğunu, farklı görüşteki yayıncıların da ilgi gösterdiğini kaydederek, "Bu bölümde fikir ve düşünce yelpazesinin tüm renkleri görülebilecek." dedi.

Ağırakça, ayrıca fuarda Arap yayıncılara korsan kitaplar konusunda bir farkındalık oluşturma amacıyla bandrol konusunda bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.




Yorumlar