Ailenin sanata bakışı, çocuğun gelişimini etkileyen en önemli unsur

Okul öncesi eğitimin en önemli birimlerinden olan sanat okulları, çocuklara sanat sevgisini aşılamaya devam ediyor. Ailelerin sanata bakış açıları ise, çocukların bu dalda gelişimini belirleyen ilk unsur olarak ön plana çıkıyor.Eskişehir’de...

Google Haberlere Abone ol
Ailenin sanata bakışı, çocuğun gelişimini etkileyen en önemli unsur

Okul öncesi eğitimin en önemli birimlerinden olan sanat okulları, çocuklara sanat sevgisini aşılamaya devam ediyor. Ailelerin sanata bakış açıları ise, çocukların bu dalda gelişimini belirleyen ilk unsur olarak ön plana çıkıyor.

Eskişehir’de özel bir sanat okulunda dans ve hareket eğitmenliği yapan Erkan Akın, çocuğun gelişiminde başrol oynayan kesimin öğretmenler değil ebeveynler olduğunu ifade etti. Ailelerin sanata karşı olan hassasiyetsizliği sebebiyle birçok yetenekli çocuğu kaybettiklerini aktaran Akın, “Çocuğun sanatsal gelişiminde ailenin, eğitmen ile karşılıklı diyaloğu çok önemli. Bu eğitim aslında bizim okullarımızdan ziyade ailenin sanatsal bilincinde başlıyor. Bazen ebeveynlerimiz tayinleri veya başka şehre taşınma durumları sebebiyle çocuğu geri çekip, onun eğitimine tamamen son veriyor ve sanatsal hayatını bitirebiliyor. Böyle birçok yetenekli çocuğumuzu kaybettik. Herşeyden önce aile yapısı çok önemli. Sanat kültürü olmayan bir aile, çocuklarına sanatı sevdiremez. Ailerimizin öncelikle sanat bilincini geliştirmesi ve çocuklarını daha duyarlı olarak yönlendirmesi gerekir. Sonra iş sanat hocalarına düşüyor” şeklinde konuştu.

”Sanat okulları, okul öncesi eğitimin en önemli unsurlarından”

Anaokulu ve ilkokulda verilmesi gereken sanatsal bilinci, okul öncesi eğitimde kendilerinin karşıladığını söyleyen Erkan Akın, “Sanat okulları, bir toplum için olmazsa olmaz birimlerden birisi. Bizim her türlü sanatsal dalı temsil eden hocalarımız mevcut. Hepimiz burada çocuklarımıza öncelikle ‘İyi bir birey nasıl olunur’un eğitimini veriyoruz. Küçüklükten beri bizimle olup bugün 17-18 yaşında gösterilere çıkan öğrencilerimiz var. Bunlar güzel şeyler” ifadelerini kullandı.

”Sanata başlangıç yaşı 2,5-3 yaştır”

2,5-3 yaşından itibaren çocuklara sanat eğitimi vermeye başladıklarını belirten Akın, “Tabii çocuklarımızın gelişimi aile yapısı ve komut alma yeteneğine göre değişiklik gösterebiliyor. Okula yazıldıktan sonra ilk aylar çocuğun ortama ve sanata adapte olmaya çalışmasıyla geçiyor. Bu dönemde bazı zorlukların olması doğaldır. Sonuçta 3 yaşındaki çocuklardan bahsediyoruz. Ancak bazı ailelerimiz bunu kabullenemeyip çocuğun geri alabiliyor. Bu yanlış bir durum. Kısa vadede bu zorluklar aşılacaktır. Önemli olan ailelerimizin, çocuğun sanatsal gelişiminde destekleyici bir rol oynaması” dedi.

Yorumlar