"6. Hatay Günleri" başladı

- Hatay Valiliği ve HATAYDER iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, 9 Ekim'e kadar devam edecek - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman: - "Hatay'dan yükselen bu kardeşlik, hoşgörü modelini büyütüp, hem tüm Türkiye'ye hem de dünyaya bunu ulaştırmamız lazım"

Google Haberlere Abone ol
"6. Hatay Günleri" başladı

İSTANBUL (AA) - Hatay Valiliği ve Hatay Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği (HATAYDER) iş birliğiyle düzenlenen "6. Hatay Günleri" başladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Yenikapı Miting Alanı'ndaki açılış töreninde, Hatay'ın dillerin, dinlerin, medeniyetlerin birleştiği, insana değer veren hoşgörü ve kardeşliğin kenti olduğunu söyledi.

Hatay'da her inançtan insanın barış içinde yaşadığını aktaran Yayman, "Arap, Türk, Kürt, Alevi, Hristiyan, Müslüman, birçok dinden ve inançtan insan sorunsuz şekilde, kardeşçe uzun yıllardır yaşıyor. Bunun dünyada ikinci bir örneği yok. Hatay'ın bu özelliği dünyada yaşanan teröre karşı verilen bir barış, kardeşlik mesajıdır. Hatay'dan yükselen bu kardeşlik, hoşgörü modelini büyütüp, hem tüm Türkiye'ye hem de dünyaya bunu ulaştırmamız lazım." dedi.

Yayman, Türkiye'nin PKK, DHKP/C, FETÖ ve benzeri terör örgütleriyle mücadele ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"15 Temmuz Türkiye için çok önemli bir tarih. 15 Temmuz, inşallah Türkiye'nin bir küresel güç olma tarihinin başlangıcı olacaktır. Yenikapı'da verilen birlik, beraberlik, kardeşlik ruhuyla olacak bu. O ruhu, birlikteliği korumamız lazım. Çünkü Türkiye'de darbeler olduğunda ancak siyasiler davalarda, cezaevlerine götürülürken birlikte fotoğraf veriyorlardı. Ancak ilk kez iktidar, muhalefet, darbeye, darbecilere karşı amasız, fakatsız bir araya geldi ve Yenikapı'da birliğimizin tesisi için çok önemli adım atıldı."

- "Küçük bir Hatay oluşturmak istiyoruz"

Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal da Hatay'ın değerlerinin tüm Türkiye ve dünyaya yayılması için çalıştıklarını söyledi.

Hatay'ın tarih boyunca önemli bir şehir olduğunu ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlatan Köksal, "Farklı kültürleri aynı anda, kardeşçe yaşatan bir şehir. Bu özelliği bugün de devam ediyor. Hoşgörü, barış ve kardeşliğin şehri olan bu kentte, farklı inanç ve kültürden insanların yaşadığı bir kültür mozaiği bulunmaktadır. Etkinliklerle hem Hataylı hemşehrilerimize hasret gidermeyi hem de İstanbullulara kentimizi tanıtmayı amaçlıyoruz. Burada küçük bir Hatay oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

- "Hatay'ı ülke dışında da tanıtacağız"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise Hatay'ın geleneksel mutfağının dünyada da popüler olması için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.

Bu çalışmaların ülke sınırları dışında da devam edeceğini aktaran Savaş, "Hatay'ın yerel lezzetlerini dünya markası yapmak bölgeye dönük gurme turizminin önünü daha da açacaktır. Hatay'ın dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak tanıtılması için unutulmaya yüzen tutan yerel lezzetleri, uluslararası bir lansman ile tanıtacağız. Marka olmaya aday lezzetler için ayrıca özel atölyeler kuracağız." ifadelerini kullandı.

Hatay'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini geniş kitlelere aktarabilmek amacıyla düzenlenen 6. Hatay Günleri, 9 Ekim'e kadar açık olacak.

Yaklaşık 77 tepsi künefenin dağıtılacağı etkinlikte birbirinden özel lezzetlerin yanı sıra Antakya'ya özgü folklorik kına gecesi, dünyada sadece Antakya'da yapılan özel Aba Güreşleri gösterisi, mozaik yapımı, ipek dokuma gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

Etkinliği 900 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Yorumlar