54. Uluslararası Antalya Film Festivali'ne doğru

- Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: - "Bu yıl festivalin yarışma bölümünü tamamen uluslararası hale dönüştürüyoruz. Ulusal ve uluslararası olarak iki kategoride yarışmamız vardı. Artık film festivalimizin yarışma kısmı uluslararası nitelikte ve tek olacak" - "Ulusal ve uluslararası yarışmayı birleştirerek daha güçlü bir yarışma programı gerçekleştireceğiz" - Festival Artistik Direktörü Downey: - "Antalya halkına ulaşamayan bir festivalin, festival olamayacağını düşünüyorum. Halk çok önemli"

Google Haberlere Abone ol
54. Uluslararası Antalya Film Festivali'ne doğru

ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu yıl 54'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali'nin yarışma kısmının artık sadece uluslararası nitelikte ve tek olacağını bildirdi.

Uluslararası Antalya Film Festivali Başkanı da olan Türel, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, festivalin 21-27 Ekim'de düzenlenmesinin planlandığını söyledi.

Festival yönetimini tanıtan Türel, festivalin artistik direktörlüğünü film yapımcısı Mike Downey, danışmanlığını Mirsad Purivatra, Antalya Film Forum direktörlüğünü de yapımcı Zeynep Atakan'ın üstleneceğini dile getirdi.

Festivalle ilgili ilk döneminden bu yana önemli hedefler koyduklarını anlatan Türel, bu yıl önemli yenilikler yaptıklarını vurguladı.

Türel, "Bu yıl festivalin yarışma bölümünü tamamen uluslararası hale dönüştürüyoruz. Ulusal ve uluslararası olarak iki kategoride yarışmamız vardı. Artık film festivalimizin yarışma kısmı uluslararası nitelikte ve tek olacak. Ulusal ve uluslararası yarışmayı birleştirerek daha güçlü bir yarışma programı gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Uluslararası yarışmada, ulusal sinemanın başarılı örneklerinin de yer alacağını bildiren Türel, "Tek yarışmaya yerli ve yabancı filmler katılacak. Böylece Türk sinemasının dünyaya açılımını daha güçlü şekilde desteklemiş olacağız. Türkiye'de artık 30'a yakın ulusal film festivali gerçekleştiriliyor. Hedefimiz Antalya'nın adına yakışır bir uluslararası kimliği oluşturmaktır." dedi.

- UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na başvuru

Türel, Antalya'yı festival şehri olmanın ötesinde, küresel sinema endüstrisinin merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini söyledi.

Bunun için Antalya'da film yapımlarına destek vermeye başladıklarını dile getiren Türel, Boğaçay'da da film platosu ve sinema vadisi kurmak istediklerini belirtti.

Film alanında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na başvurduklarını kaydeden Türel, "Bu ağa edebiyat, geleneksel sanatlar, tasarım, müzik, gastronomi gibi alanlarda katılım sağlanıyor. Bugüne kadar ülkemizden sadece Gaziantep gastronomi alanında katılımı sağlamış. Şu ana kadar dünyada UNESCO tarafından tescillenen 8 yaratıcı film şehri bulunmaktadır. Bu katılımla sinema alanında daha fazla iş birliği ve tanıtım imkanı bulacağız." diye konuştu.

Festivalin Antalya Film Forum bölümünü de güçlendirdiklerini bildiren Türel, forumda 450 bin liralık bir desteğin söz konusu olduğunu ifade etti.

- Diğer bölümler

Festivale bu yıl "Çocuklar İçin Sinema" bölümünün ilave edildiğini anlatan Türel, çocukların, dünya sineması örnekleriyle vizyonlarını geliştirmeyi, sanat ve sinema arasında sıkı bağlar kurmasına vesile olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Etkinlikte "Yemek ve Gastronomi" bölümünün de bulunacağına işaret eden Türel, gastronomiyle ilgili filmlerin gösterileceğini ve 4 ünlü şefin hazırlayacağı tadım menüsünün katılımcılara sunulacağını kaydetti.

"Altın Portakal" geleneklerini yaşatmaya devam edeceklerini vurgulayan Türel, kortej ve gala gösterimleriyle Antalya'nın sinema şehri kimliğini korumayı sürdüreceklerini bildirdi.

- Ödüller

En iyi filme 50 bin, en iyi yönetmene 25 bin avro ödül verileceğini belirten Türel, Dr. Avni Tolunay İzleyici Ödülü olarak 10 bin avro takdim edileceğini söyledi.

Türel, senaryo geliştirmede iki projeye 50'şer bin, en iyi projeye 100 bin lira verileceğini ifade etti.

- "Film, iletişim kurmanın en etkili yöntemi"

Film Forum Direktörü Atakan da forumun 3 yılda büyük gelişmeler gösterdiğini, birçok sinemacının projesine destek verildiğini dile getirdi.

Festival Danışmanı Purivatra ise yerli ve yabancı sinemacıların Antalya'ya gelmesini sağlamaya çalışacaklarını, önlerinde büyük bir iş bulunduğunu ancak bunu başarabileceklerini kaydetti.

Artistik Direktör Downey, sanatın, sevginin yanında insanlığın en büyük göstergesi olduğunu vurguladı.

Sanatın en önemli alanlarından birinin de sinema olduğuna işaret eden Downey, festivalin dünya sinemasına ulaşmasını ve Antalya halkını merkeze almasını istediklerini belirtti.

Downey, "Antalya halkına ulaşamayan bir festivalin, festival olamayacağını düşünüyorum. Halk çok önemli. 21. yüzyılda yeni filmler, çok iyi filmler bulabiliriz. Film yapımcıları ile seyirci arasında iletişim kurabiliriz. Film, iletişim kurmanın en demokratik ve en etkili yöntemi. Filmler ile seyircilerin bir araya gelebileceği bir festival yapma düşüncesindeyiz." diye konuştu.

Yorumlar