"5. Uluslararası Klarnet Festivali" tanıtıldı

- Festivalin sanat yönetmeni ve klarnet virtüözü Çağrı: - "Bu festival müzik adına buluşturucu bir şey, insanların birbirini daha iyi anlayacağı bir ortam meydana getirmek için klarnet festivali bize aracılık ediyor" - Sanatçı İpek Açar: - "Serkan'ın çok müthiş bir ekibi var ben de kısa bir süre önce dahil olduğum için çok mutluyum. Bu yıl da Kayahan'ı anıyorlar. Bu tip geceler çok mutluluk verici, bir yandan hüzün de veriyor ama yolu sevgiden geçen herkesle birlikte olmak çok keyifli"

Google Haberlere Abone ol
"5. Uluslararası Klarnet Festivali" tanıtıldı

İSTANBUL (AA) - "İstanbul Nefes Alıyor" temasıyla düzenlenen "5. Uluslararası Klarnet Festivali" 16-25 Eylül tarihleri arasında İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

Bir otelde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan, festivalin sanat yönetmeni Serkan Çağrı, festivalin 2012 yılında başladığını ve bu yıl 5'incisini düzenleyecekleri için mutlu olduklarını belirterek, "Festival bir hayalle başladı. Çok uzun yıllar öncesinde birçok festivalle karşılaşıyordum, 'Üzüm çekirdeğine kadar festival var da niye enstrüman festivali yapılmıyor?' diye düşünüyordum. Beşinci yaşına girdiği için mutluyum." dedi.

Müzikler arası diyalog kurmanın aslında kültürler arasında da diyalog kurmak olduğunu ifade eden Çağrı, "Dünyada sanatın oluşturduğu etkiyi çok iyi anlamıyoruz. Uluslararası düzeyde kendimizi sanatla anlatırsak aslında kendimizi daha iyi ifade etmiş olacağız." diye konuştu.

Klarnet virtüözü Çağrı, festivalin klarnet adıyla düzenlenmesinin, klarneti her şeyin üstünde tuttuğu anlamına gelmediğine dikkati çekerek, "Bu festival müzik adına buluşturucu bir şey, insanların birbirini daha iyi anlayacağı bir ortam meydana getirmek için klarnet festivali bize aracılık ediyor." dedi.

Festivalde en çok önemsediği işlerin başında "ustaya saygı" konserlerinin geldiğini aktaran Çağrı, şunları kaydetti:

"Bize bir şeyler öğreten herkese usta diyoruz. Geçen sene Barış Manço'yu anmıştık, ben çocukluğumdan beri onun hem anlattıklarından hem yaşadıklarından çok şey öğrenmiştim. Usta, illa karşınıza geçip size bir şey anlatacak demek değil. Bu yıl anacağımız Kayahan da hem kültürümüzü zenginleştiren biri, hem ufuk açan bir liderdi. Onun ağzından çıkan her şey topluma mesajla doluydu. Toplumu ileriye götüren insanlar vardır, onlardan biriydi. Her sözü ufuk açan birini anmak en kaçınılmaz şeydir."

Çağrı, festivalin kendi adıyla anıldığına değinerek, "Herkes Serkan diyor ama ben bunun için sadece bir adım atıyorum, ama tek başıma atmıyorum, sözün başı benim ama devamı herkesle. Örneğin Kayahan için bir şey yapalım diyorum, İskender Paydaş benden daha çok heyecan duyuyor, eşi İpek bütün arşivini her şeyi açıyor. Suat Suna bir telefonumuza koşa koşa geldi, yüreğiyle bizimle. Can dostum Zara da aynı şekilde." ifadelerini kullandı.

Festivali metropolde yaşayan insanların müzikle nefes alması amacıyla, "İstanbul Nefes Alsın" temasıyla düzenlediklerini belirten Çağrı, "Kim bilir belki bir gün 'dünya nefes alsın' deriz." görüşünü dile getirdi.

- "Yolu sevgiden geçen herkesi bekliyoruz"

Toplantıya katılanlar arasında bulunan, merhum sanatçı Kayahan'ın eşi, sanatçı İpek Açar, eşi adına saygı gecesi düzenleyen ve festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek, şöyle konuştu:

"Serkan'ın çok müthiş bir ekibi var ben de kısa bir süre önce dahil olduğum için çok mutluyum. Bu yıl da Kayahan'ı anıyorlar. Bu tip geceler çok mutluluk verici, bir yandan hüzün de veriyor ama yolu sevgiden geçen herkesle birlikte olmak çok keyifli. Yolu sevgiden geçen herkesi konsere bekliyoruz."

Sanatçı Suat Suna ise Kayahan adının geçtiği her yerde bulunmanın kendisi için onur olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Kayahan, bu toprakların yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biriydi. Ayrıca klarnet gibi hoş bir enstrümanın öne çıktığı böyle güzel bir etkinliği düzenleyen Serkan Çağrı'yı tebrik ediyorum. Bir enstrümanın bu şekilde öne çıkarılması çok hoş. Belki bir gün biz de keman festivali yaparız."

"Kayahan'a Saygı" konserinin müzik direktörlüğünü üstlenen müzisyen İskender Paydaş da 17 yaşında başlayan müzik kariyerinde Kayahan'ın büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Benim yolumu açan, bildiğim çok şeyi öğreten Kayahan abinin şarkılarının böyle güzel sanatçılarla sahneden söylenecek ve müzik direktörlüğünü benim yapacak olmam, heyecan verici ve bana göre kariyerimin en önemli noktalarından biri. İnşallah, kendisinin -en ön sırada otursaydı- bizimle gurur duyacağı bir şey yapacağız."

Sanatçı Zara, aile dostu Serkan Çağrı'nın yüreğine ve müzikalitesine çok güvendiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onun adıyla başlayan bir festivalin uluslararası boyut kazanması çok güzel. Her yıl değerli ustaları andık, bu yıl da hepimizin gönlünde taht kurmuş Kayahan anılıyor. İpek Açar'la Kayahan'ın vefatından sonraki dönemde yakın dostluk kurduk, ondan sevgili Kayahan'ı öyle çok dinledim ki, insan yüreği bambaşkaymış, şimdi eserlerini söylerken bambaşka söylüyorum."

- Festivalde bu yıl

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Toplum İçin Sanat Derneği (TOİSAD) iş birliğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Doğuş Grubu, Türk Telekom, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ve NTV, NTV Radyo, Kral FM, Radyo Voyage medya sponsorluğunda düzenlenen festivalin birçok etkinliği İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Festivalde, klarnetin duayen isimlerinden, 7 Akademi Ödülü sahibi "Schindler’s List" film müziğinin klarnet sololarını çalan Giora Feidman ile hem klasik hem de modern parçaları uyarlayan Rastrelli Cello Quartett, dünyaca ünlü Türk neyzen Mercan Dede, Türk müziğinin önemli isimlerinden Zara ve Makedonya’nın ünlü trompetçisi Dzambo Agusev, sanatçı Kayahan anısına "Ustaya Saygı", Mısır asıllı Belçika doğumlu müzisyen Natacha Atlas ile klarnet sanatçısı Serkan Çağrı'nın "Barışın Sesleri", Gypsy-Balkan ve cazını harmanlayan Amsterdam Klezmer Band grubu konseri gibi etkinlikler düzenlenecek.

"İstanbul Nefes Alıyor" temasıyla Ortaköy, Nişantaşı ve Caddebostan sahil meydanlarında, İstiklal Caddesi'ndeki tarihi tramvayda, farklı metro istasyonlarında ve ada vapurlarında muhtelif konserler verilecek. Müzikseverler, Caddebostan sahilinde, konserleri ücretsiz takip edebilecek.

Festivalde, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Life Park Nar Bahçe'de 18 Eylül'de düzenlenecek "Genç Nefesler Klarnet Yarışması"nın ardından merhum klarnet sanatçısı Selim Sesler anısına oğlu Ramazan Sesler'in "Babadan Oğula", klarnet sanatçısı, "Kirpi" lakaplı Bülent Altınbaş konseri yapılacak.

Festivalin biletleri Biletix'ten temin edilebilecek.

Yorumlar