4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali başladı

- Festival Başkanı Şanlıer: - "Film festivalini yapıp yapmayacağımız hakkında en ufak bir tereddüte düşmeden kollarımızı sıvadık ve kaldığımız yerden devam edelim dedik. Bu yıl ulusal uzun metraj film yarışmamızı açtık ve 68 film başvurdu. 8 filmimiz finale kaldı" - Festival Koordinatörü Turgut: - "Yarışma filmleri dışında çok da güzel seçkiler hazırladık. Özellikle ekipte amatör ruhu koruyarak, profesyonel olmaya çalışan, yürüyen genç bir festival olarak elimizden geleni yaptık" - Festival, 18 Kasım'da düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek

Google Haberlere Abone ol
4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali başladı

İSTANBUL (AA) - 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, Slovenyalı yönetmen Ziga Virc'in "Houston, Bir Sorunumuz Var!" filminin gösterimiyle başladı.

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu festivalin açılış töreni Haliç Kongre Merkezi Eyüp Salonu'nda yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Festival Başkanı Ogün Şanlıer, festivalin 3 yılı çok hızlı bir şekilde geride bıraktığını ve bundan sonra da festivalin sürmesini umut ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin çok zor bir yıl geçirdiğini belirten Şanlıer, "Film festivalini yapıp yapmayacağımız hakkında en ufak bir tereddüte düşmeden kollarımızı sıvadık ve kaldığımız yerden devam edelim dedik. Geçen yıl bir söz vermiştik sinemaseverlere, bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması yapacağımıza dair. Çok şükür o sözümüzü de tutmuş olduk. Bu yıl ulusal uzun metraj film yarışmamızı açtık ve 68 film başvurdu. 8 filmimiz finale kaldı." diye konuştu.

- Yapım destek platformu

Şanlıer, festival bünyesinde en önemli konulardan birinin yapım destek platformu olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"TRT ile yaptığımız festival ortaklık antlaşması ile bu yıl yapım destek platformu oluşturduk. Türk sinemasına, film endüstrimize, yapımcılarımıza, yönetmenlerimize herkese ilan ettik bu platformumuzu ve 65 proje başvurusu aldık. Bunların 10 tanesi finale kaldı. Yine onlar da 2 günlük proje destek eğitimi, proje sunum eğitimi aldıktan sonra projelerini sunacaklar."

Festival Koordinatörü Bülent Turgut da bir festivalin en ayırt edici özelliklerinden birinin film seçkileri olduğunu kaydetti.

Seçkileri uzun bir çalışma sonucu hazırladıklarına dikkati çeken Turgut, "Arkamızda çok da güzel filmler bıraktık. Yarışma filmleri dışında çok da güzel seçkiler hazırladık. Etkinliklerimiz, panellerimiz, atölyelerimiz var. Özellikle ekipte amatör ruhu koruyarak, profesyonel olmaya çalışan, yürüyen genç bir festival olarak elimizden geleni yaptık. Umarım beğenirsiniz." ifadelerini kullandı.

TRT Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Halid Şimşek ise 3 yıl önce "Televizyon imkanlarını sinema için nasıl seferber ederiz?" sorusu ile bir yolculuğa başladıklarını ve TRT TV Filmleri Projesini başlattıklarını dile getirdi.

Proje kapsamında 33 filmi hayata geçirdiklerinin altını çizen Şimşek, "Bunun bir sonraki ayağı ortak yapımlar ve festivallerdi. Bu yola da geçtiğimiz yıl itibari ile başladık. Bir diğer güzide Antalya Film Festivali'nde de ortaklığımız söz konusu oldu. Saraybosna Film Festivali'nde bir kurumsal iş ortaklığımız oldu ve nihayetinde Boğaziçi Film Festivali'ne geldik." şeklinde konuştu.

- "Boğaziçi Film Festivali'nin duygudaşı olmaktan mutluyuz"

Şimşek, sinemaya yaptıkları katkının kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu sefer daha başka bir heyecanımız var. Çünkü çok yeni ve çok genç, çok profesyonel bir ekip ve iddialı bir organizasyon var. Haliyle, Türk sinemasının gelişimine destek olmayı amaç olarak koymuş bir organizasyon var karşınızda. Bizim de amacımız TRT olarak, zaten Türk sinemasının gelişimine destek olmak. Tüm bu nedenler bir araya gelince bizim heyecanımız katlanarak artıyor. Boğaziçi Film Festivali'nin kurumsal iş ortağı olmaktan, bir parçası olmaktan, her şeyden öte duygudaşı olmaktan mutluyuz, gururluyuz."

Festivalde yarışacak filmlerin ve festival jürilerinin tanıtım filmlerinin gösteriminin de yapıldığı gecede, açılış filmi olarak Slovenyalı yönetmen Ziga Virc'in, "Houston, Bir Sorunumuz Var!" filmi gösterildi.

Senaryosunu Ziga Virc ile Bostjan Virc'in kaleme aldığı yaklaşık 90 dakika süren film, ABD'nin 1960'larda, Yugoslavya'nın gizli uzay programını satın almak için yaptığı ve tüm dünyadan gizlediği milyar dolarlık anlaşma efsanesini keşfe çıkarıyor.

Ulusal ve uluslararası birçok filmi sinemaseverlerle buluşturacak festival, panel, söyleşi ve atölye çalışmalarında yerli ve yabancı birçok sinemacıyı ağırlayacak.

Festival, 18 Kasım'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek kapanış gecesi ve ödül töreniyle sona erecek.

Yorumlar