35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 12 Kasım'da açılıyor

- "Felsefe ve İnsan" teması ile gerçekleştirilecek fuara bu yıl, 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak - Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Turşucu: - "Almanya dünyanın 3. büyük yayıncılık piyasasının olduğu bir ülkedir. Türkiye de bu piyasada 11. sırada yer alıyor. Bir araya gelmemizden mütevellit, geleceğe yönelik önemli büyük etkinliklerin ortaya çıkacağı da muhakkaktır" - Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Celal: - "İnanıyorum ki Almanya'nın İstanbul Kitap Fuarı'na onur konukluğu, yoğun, güçlü ve yüzyıllara dayanan ilişkilerin daha da gelişmesine ve artmasına vesile olacaktır"

Google Haberlere Abone ol
35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 12 Kasım'da açılıyor

İSTANBUL (AA) - TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 12 Kasım'da kitapseverlerle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Divan Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında, fuarın bu yıl onur konuğunun Almanya olmasından mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

Kitap fuarlarının sadece ticari organizasyonlar olmadığını belirten Turşucu, "Fuarlar, kültürel ve medeni buluşmalarının gerçekleştiği, bir gelecek planlamasının yapıldığı yerlerdir. Almanya dünyanın 3'üncü büyük yayıncılık piyasasının olduğu bir ülkedir. Türkiye de bu piyasada 11'inci sırada yer alıyor. Bir araya gelmemizden mütevellit, geleceğe yönelik önemli büyük etkinliklerin ortaya çıkacağı da muhakkaktır." ifadelerini kullandı.

Turşucu, Almanya ile yapılan kültürel etkinlikler hakkında bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı'nın onur konuğu olduk. Bu onur konukluğu sadece kitap fuarı içerisinde gerçekleştirilen etkinliklerle sınırlı kalmadı. Diğer şehirlere kadar farklı etkinliklerle bezenmiş büyük bir kültürel çıkarma yapıldı. Çıkarma yapmaktan kastım, 250 civarında etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinlikler içinde bin civarında katılımcıyla da Almanya'ya çıkarma yaptık. Daha sonra 15 yıllık süreç içerisinde bunun meyvesini almaya başladık. Özellikle Almanya ile ilişkilerimizde kitap çevirileri önemli bir başlık. Bu kapsamda, 250 eser için Almanya'ya destek verdik ve 250 eserden de yaklaşık 210 tanesi halihazırda yayınlandı."

Toplantıya katılan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de Türkiye ve Almanya arasında siyasi, ticari ve kültürel olarak 250-300 yıllık bir ilişki olduğunu dile getirdi.

Almanya'nın dünyada yayıncılık endüstrisinde öncü bir ülke olduğuna işaret eden Celal, şunları söyledi: "Türkçeden Almancaya, Almancadan Türkçeye çok sayıda çeviri yapılıyor. Bizim de 2005'te başlayan 'Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi' (TEDA) ile çok sayıda kitap Türkçeden Almancaya çevrildi. İnanıyorum ki Almanya'nın İstanbul Kitap Fuarı'na onur konukluğu, yoğun, güçlü ve yüzyıllara dayanan bu ilişkilerin daha da gelişmesine ve artmasına vesile olacaktır."

İstanbul Goethe Enstitüsü Müdürü Dr. Reımar Volker ise organizasyondan dolayı mutlu olduğunu aktararak, "Enstitü olarak dil eğitim veriyoruz. Kültür programlarımızın yanı sıra bilgi ve kütüphane çalışmalarımız var. Bizim için de çeviri işi çok önemli. Bu konuda da teşvik ve destek vermekteyiz. Her zaman ortaklarımızla, yazarlarla, yayınevleriyle işbirliği içerisindeyiz." dedi.

- "İade-i ziyaret"

Frankfurt Kitap Fuarı Uluslararası Projeler Direktörü Barbel Becker, 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na katılmadan önce yoğun çalıştıklarına vurgulayarak, fuara katılmalarını bir iade-i ziyaret olarak niteledi.

Becker, fuarda yer alacak 250 metrekarelik onur ülke standında Almanya'dan birçok kurum ve kuruluş olacağını belirterek, şunları aktardı:

"Etkinlikler ve söyleşilerde 15 yazar konuk olacak ve 7 farklı Almanca kitap koleksiyonu sergileyeceğiz. En son çıkan yeni kitaplardan, klasiklere kadar standımızda birçok eser yer alacak. Almanya'da 2016'da yılın romanı seçilen eserin yanı sıra, yeni ve farklı yazarları tanıtacağız. Modern Alman edebiyatından, çocuk etkinliklerine uzanan geniş bir yelpazede program hazırladık. Program kapsamında Emine Sevgi Özdamar, Wilhelm Schmid, Ilija Trojanow, Peter Scneider, Olga Grjasnowa, Canan Topçu gibi yazarlar konuk olacak. Gazeteciler, çevirmenler, yazarlar ve okurlarla buluşarak, Türkiye'nin sesini duymak istiyoruz."

- "Felsefe ve İnsan" teması

Bu yıl, "Felsefe ve İnsan" teması ile 35'incisi düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak. Fuar süresince söyleşiler, paneller, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 300 program gerçekleştirilecek.

"Felsefe ve İnsan" teması ile düzenlenen fuarın bu yılki onur yazarı ise Prof. Dr. Loanna Kuçuradi olarak belirlendi.

Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuar, 20 Kasım'da sona erecek.

Yorumlar