23. Uluslararası Adana Film Festivali başladı

- Festivalde 250 film, 1 hafta boyunca 636 kez izleyiciyle buluşacak - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: "Sanata ve sanatçıya verdiğimiz desteği arttırarak devam ettireceğiz"

Google Haberlere Abone ol
23. Uluslararası Adana Film Festivali başladı

ADANA (AA) - Uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan 250 filmin, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacağı 23. Uluslararası Adana Film Festivali başladı.

Atatürk Parkı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk sinemasının birbirinden değerli sanatçılarının, sanatseverlere unutulmaz günler yaşayacağını söyledi.

Festivalde, uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan 250 filmin, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacağını aktaran Sözlü, şöyle konuştu:

"Bu yıl festivalimizin 23'üncüsünü gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, sanata ve sanatçıya verdiğimiz desteği arttırarak devam ettireceğiz. Türkiye sanata ara vermemeli, sanatını ertelememeli. Adana bereketli topraklarda sanata, kültüre, sinemaya ev sahipliğine devam etmeli. 15 Temmuz kalkışması yaşadık. Terör hiç ara vermeden acımasızca bu milletin bütün değerlerine saldırıyor ama her şeyi erteleyerek, öteleyerek onların hedeflerine hizmet etmiş olmamamız lazım. Bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde bu güzel işleri yapabiliyoruz. Bu yıl Türk sineması duayenini, bir büyük adamını Tarık Akan'ı kaybetti. Onun için de bir etkinliğimiz olacak. Adana Film Festivali her türlü gruplaşmalardan, kutuplaşmalardan uzak, bu milletin kendi kültürel değerleri üzerine, sinemanın kendi gerçek politik değerleri üzerinde gerçekten hiç bir ayrımcılığa, kayırmacılığa yarışmada fırsat vermeden yapılıyor. Yıllarca buna dikkat ediyoruz. Burada eksikliklerimiz olursa eleştirilerimiz samimi olsun, yıkıcı olmasın. Festivalimiz, Türk sineması için hayırlı olsun."

Törende Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Altın Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Avşar, Uluslararası Adana Film Festivali Direktörü ve Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Candan Yaygın hazır bulundu.

Öte yandan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve davetliler 75. Yıl Sanat Galerisi'nde hazırlanan "Eski Türk filmleri afişleri ve 45'likler" sergisini ziyaret etti. Sergide Tarık Akan'ın başrol oynadığı "Kan" isimli filmin afişi galeride en başta yer aldı.

- Festival hakkında

Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen 23. Uluslararası Adana Film Festivali, 19-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması", "Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması", "Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması" ve "Adana Konulu Senaryo Yarışması" dallarında gerçekleşecek festivalde, 250 film, 1 hafta boyunca 636 kez izleyiciyle buluşacak.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na katılan 12 filmden 6'sının dünya, 3'ünün ise Türkiye prömiyerinin gerçekleşeceği festivalde "En İyi Film Ödülü"nü kazanan esere 350 bin lira ödül ve "Altın koza heykeli" verilecek. Festivalde ayrıca Türk sinemasına verdikleri katkıdan dolayı sinema oyuncusu Murat Soydan ve Ayla Algan ile yazar ve yönetmen Osman Şahin'e "Onur Ödülü" sunulacak.

Hafta boyunca film gösterimleri, atölye çalışmaları, söyleşi ve sergilerin de düzenleneceği festivalde, 24 Eylül'de birçok ünlü sanatçının katılması beklenen ödül töreni gerçekleştirilecek.

Yorumlar