"2016 Dünya El Sanatları Kenti" adayı El-Halil "umutlu"

- Porselen ve çömlek ustası Şerif: - "El-Halil'in turizm için bir cazibe merkezi olması ve gözlerin buraya çevrilmesinin sağlanması açısından '2016 Dünya El Sanatları Kenti' seçilmesini önemsiyorum" - Seramik ve cam atölyesi işletmecisi Netşe: - "El-Halil'i sahip olduğu tarihi geçmiş, derinlik ve geleneksel el sanatlarındaki çeşitlilik dolayısıyla 2016 Dünya El Sanatları Kenti seçilmesi konusunda şanslı görüyorum. Böylece, kente gelen turist sayısının artacağını ve kentin ilgi kaynağı olacağını düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
"2016 Dünya El Sanatları Kenti" adayı El-Halil "umutlu"

EL- HALİL (AA) - QAYS ABU SAMRA - Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil kentinde yaşayan Filistinliler, "2016 Dünya El Sanatları Kenti" unvanını kazanma konusunda oldukça umutlu olduklarını belirtti.

AA muhabirine konuşan Filistinliler, El-Halil'in "2016 Dünya El Sanatları Kenti" seçilmesinin yüzlerce yıllık geçmişe dayanan ancak ekonomik ve siyasi nedenlerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunulan geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve canlandırılmasına, kentin turizm açısından da bir cazibe merkezi olmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Halil eş-Şerif isimli porselen ve çömlek ustası, binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi bir kentte yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, el sanatlarının kendilerine atalarının mirası olduğunu ve gelecek nesillere aktarmanın kendilerinin boynunun borcu olduğunu ifade etti. Yaklaşık 45 yıldan bu yana seramik ve porselen ustası olarak çalıştığını belirten Şerif, "Geleneksel el sanatları bize dedelerimizin mirası. Arap ve Doğu el sanatlarının en güzel örneklerini kentimizde görmeniz mümkün. Bizim eserlerimiz kalitesi ve sanatsal değeri ile ayrı bir güzel. Bizden aldığınız bir parçayı uzun yıllar endişe etmeden kullanırsınız." dedi.

El-Halil'in "2016 Dünya El Sanatları Kenti" unvanını kazanması konusunda son derece umutlu olduğunu kaydeden Şerif, "El-Halil'in turizm için bir cazibe merkezi olması ve gözlerin buraya çevrilmesini sağlaması açısından '2016 Dünya El Sanatları Kenti' seçilmesini önemsiyorum." ifadesini kullandı.

Modern teknolojiden uzak geleneksel yöntemlerle seramik ve cam işlenen bir atölyenin işletmecisi olan Halid en-Netşe de yaklaşık 350 yıllık geçmişi olan cam işleme sanatını günümüzde de yaşattıklarını ifade etti.

- El-Halil'in Yahudileştirilmesi

El-Halil kentinin geleneksel el sanatları açısından son derece zengin olduğunu ancak onlarca yıldır bu coğrafyada yaşanan gerginliklerin sanatı da olumsuz etkilediğini kaydeden Netşe, "El-Halil'i sahip olduğu tarihi geçmiş, derinlik ve geleneksel el sanatlarındaki çeşitlilik dolayısıyla 2016 Dünya El Sanatları Kenti seçilmesi konusunda şanslı görüyorum. Böylece, kente gelen turist sayısının artacağını ve ilgi kaynağı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Öte yandan Geleneksel Turistik El Sanatları Birliği Başkanı Bedir et-Temimi ise "El-Halil, geleneksel el sanatlarının beşiği olan kadim bir kent." dedi. El-Hail'in yerleşim birimlerinin genişletilmesi, tarihi dokusunun tahrif edilmesi ve Yahudileştirilmesi gibi çabalarla karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Temimi, "Gözlerin buraya çevrilmesini sağlaması için şehrimizin bu yarışı kazanmasını ümit ediyoruz." diye konuştu.

Batı Şeria'nın nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük kentlerinden biri olan, en büyük ekonomi merkezi sayılan ve ekonomik açıdan ayrı bir önemi bulunan El-Halil, çömlek, seramik, cam, ahşap, sedef ve deri tabaklama gibi pek çok geleneksel el sanatları ile ön plana çıkıyor.

El-Halil'in "2016 Dünya El Sanatları Kenti" aday başvurusu bu ayın başında Dünya El sanatları Komitesi (WCC) tarafından kabul edilmişti.

Yorumlar