"19. TÜRKSOY Opera Günleri"

- TÜRKSOY tarafından her yıl düzenlenen konserde, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, KKTC, Saha Yakut, Kazakistan ve Başkurdistan'dan sanatçılar sahne aldı

Google Haberlere Abone ol
"19. TÜRKSOY Opera Günleri"

İSTANBUL (AA) - Türk dünyasının tanınmış opera sanatçıları "19. TÜRKSOY Opera Günleri" konserinde bir araya geldi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatınca (TÜRKSOY) Grand Pera Emek Sahnesi'nde düzenlenen konser, bu yıl Kıbrıslı Türk sanatçı Cemaliye Kıyıcı ve Azerbaycanlı sanatçı Reşid Behbudov'un anısına gerçekleştirildi.

Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. yılına ithaf edilen etkinliklerin İstanbul konserinde sahne alan sanatçılara, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik etti.

Konserde Türkiye'den Hüseyin Likos, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Emre Özarabacı, Saha Yakut'tan Margarita Martinova ve Aleksandr Emelyanov, Kırgızistan'dan Almazbek İstambayev ve Ayzirek Momunova, Azerbaycan'dan Afag Abbasova ve Azer Zeynalov, Kazakistan'dan Ayzada Kaponova, Başkurdistan'dan ise Elvira Fatihova sahne aldı.

Sanatçılar, W. A. Mozart, Giuseppe Verdi, Jacques Offenbach, Üzeyir Hacıbeyli gibi bestecilerin, "Le Nozze di Figaro", "I Vespri Siciliani", "Macbeth", "Arşın Mal Alan" gibi çok bilinen eserlerini seslendirdi.

- Türk cumhuriyetlerinin 25. bağımsızlık yılı

Konser sonrası sahnede konuşan, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, etkinliğin 19 yıldır, ilk önce KKTC'nin Girne şehrinde düzenlendiğini söyledi.

Sanatçıların, orkestrayla sadece bir kez prova yapma şansı bulduğunu vurgulayan Purtaş, o yüzden genellikle klasik eserlerden oluşan bir repertuar hazırlandığını bildirdi.

Purtaş, Türk dünyasında milli operaların da çok zengin olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"TÜRKSOY olarak, bu etkinlikle sanatçıların tecrübe paylaşımı konusunda öncü olmaya çalışıyoruz. TÜRKSOY'un kurucu ülkeleri, bu yıl bağımsızlıklarının 25. yılını kutluyor. Çeyrek asırlık bağımsızlık süreci, onlar için önemli bir aşama. Bu vesileyle, TÜRKSOY'un Gençlik Koroları, Gençlik Orkestraları ve Halk Çalgıları Orkestraları dünyanın birçok yerinde yıl boyunca konser verdi ve Türk kültürünü tanıttı."

Bugüne kadar pek çok farklı şehir ve ülkede düzenlenen TÜRKSOY Opera Günleri'nin bu yılki Kıbrıs konserleri 8 Ekim'de Othello Kalesi'nde, 9 Ekim'de ise Bellapais Manastırı'nda yapılmıştı.

Yorumlar