Büyükşehir’den yem bezelyesi üretimine destek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara yem bezelyesi desteğini sürdürüyor.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tarım ve hayvancılığa destek faaliyetleri hızla devam ediyor. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı,...

Google Haberlere Abone ol
Büyükşehir’den yem bezelyesi üretimine destek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara yem bezelyesi desteğini sürdürüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tarım ve hayvancılığa destek faaliyetleri hızla devam ediyor. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, tarafından yürütülen çalışmalarda, yüzde 50 hibe desteği ile yem bitkileri ekim alanlarını ve üreticinin kendi mera alanını oluşturması desteği sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapmakta olan ziraat mühendisleri, çiftçilerimize ücretsiz teknik danışmanlık ve yetiştiricilik konularında eğitim veriyor. Bölgeye uygun tohum çeşitleri desteklenirken, tohum desteği alan üreticileri ekim alanları da kontrol ediliyor.

Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda 2015-2017 üretim sezonlarında ayçiçeği, dane mısır, korunga, silajlık mısır, yem bezelyesi, sudan otu, yonca arpa, buğday, fiğ, köykur, süt otu ve yulaf tohumları yüzde 50 hibeli olarak desteklendi. Kocaeli genelinde 5 bin 114 çiftçi yem bitkisi ve hububat tohum desteğinden istifade ederken, toplamda bin 635 ton tohum desteği verildi. Hibe desteği ile ekim alanlarında artış kaydedilirken, toplam 126 bin 15 dönüm ekim alanı desteklendi. Yem bezelyesi gibi ilimizde tarımı diğer ürünlere göre daha dar alanlarda yapılan çeşitler destekleniyor ve yetiştiricilik bilgileri çiftçilerimize aktarılıyor.

Yem bezelyesi yetiştiriciliği için, iklimi serin ve nemli olan bölgeler, sıcak ve kurak iklime sahip bölgelere göre daha uygun oluyor. Bu bölgelerde yetiştiriciliği daha yaygın yapılan yem bezelyesinin, soğuğa karşı toleransı da yüksek. Yem bezelyesi uygun zamanda ekildiğinde oluşan fideler, kışa istenilen büyüklükte girdikleri takdirde kar örtüsü altında eksi 20 derecede canlı kalabiliyor. Toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan yem bezelyesinde toprağın derin, kireç ve fosforca zengin olması verimin yüksek olmasını sağlıyor.

Yorumlar